srijeda, 31. kolovoza 2016.

Japanski paviljon za čaj u Visu

temelji Paviljona

PAVILJON ZA ČAJ 

 Na slici nisu iskopi za nove masline, već temelji japanskog Paviljona za čaj ! Projektiran u Tokiju, materijal nabavljen u Milanu, ispiljeno u Sloveniji, ide prema Visu. Otvorenje će biti za vrijeme održavanja ovogodišnje Anatomije otoka, u nedjelju 18.rujna 2016. To je prva realizacija "Anatomije otoka".




ponedjeljak, 29. kolovoza 2016.

4ever more na Kutu


Mladi viški glazbenici, 4ever more, nastupali su Pod ložom, u Kutu, u sklopu Viškog ljeta 2016. Slijedeća manifestacija je sutra, na trgu kod općine, nastupaju Tvrtko Stijena Sekstet, koji sviraju instrumentalni rock.

petak, 26. kolovoza 2016.

HGG "Vis" povodom Viškog boja


Hrvatska gradska glazba Vis, sa svojim gostima, održala je u Bateriji koncert povodom 150. obljetnice Viškog boja. Dirigirali su Dinko Karuza i Mateo Narančić, solisti su bili Ana Karuza Lovrić-sopran, Božimir Lovrić-tenor i Veronika Ilić, nastupala je klapa "Liket" i plesačice plesnog kluba "Vis", a voditelj je bio Jakša Darlić. 



Postava orkestra: flauta: Antea Galić, klarineti: Josipa Skerbić, Mia Vojković, Petra Krnjača, Karolina Ivanišević, alt saksofon: Jure Atlija, krilnice: Dario Sablić, Nikola Bunčić, trube: Ivan Mratinić, Matea Jončić, rogovi: Vinko Udiljak, Daniela Udiljak, eufonij: Joško Karuza, Tonko Linčir, tromboni: Mate Vodanović, Ivo Linčir, Smiljan Marinković, tube: Marinko Lukšić, Siniša Kijac, klavijature: Josip Prajz, udaraljke: Velimir Mratinić, Antonio Nožina, Ante Ilić, Vinko Gospodinović.

srijeda, 24. kolovoza 2016.

Maslinari oprez! Važno!


Na opažačkim punktovima otoka Visa bilježi se pojačan let 2. generacije maslinine muhe (Bactrocera oleae). Vremenski uvjeti pogoduju razvoju ovog štetnika stoga preporučujemo mjere suzbijanja tretiranjem cijele krošnje insekticidima na osnovi dimetoata (Rogor 40, Chromgor, Perfekthion ili Calinogor). Ukoliko je pregledom plodova ustanovljena zaraza na manje od 10% plodova, opravdana je uporaba zatrovanih mamaca na bazi hidroliziranog proteina (Buminal) te insekticida na osnovi dimetoata. Kao gotovi mamac koristi se Eco trap ili pripravak Succes bait. Pripravke koristiti sukladno preporuci proizvođača. 
 23.08.2016. dipl.ing.
Jurica Fadić, stručni savjetnik, Hrvatska savjetodavna služba

Nedavno je pala kiša, pa je sada i vrijeme zaštiti masline od paunovog oka bakrenim preparatima.

subota, 20. kolovoza 2016.

Black coffee & Martine Thomas


Sinoć su, u sklopu Viškog ljeta, koncert održali Black coffee & Martine Thomas, a večeras je Viški plivački maraton i Noć Mijurovca.

Promocija Hrvatske zore


U  prepunoj vijećnici Grada Visa, održana je promocija 72. broja Hrvatske zore, glasila Ogranka Matice hrvatske u Visu. Hrvatska zora je prepuna članaka iz povijesti i sadašnjosti Visa, pjesama...


petak, 19. kolovoza 2016.

Ksenija Prohaska u Visu


Sinoć je Ksenija Prohaska u Visu izvodila Hollywoodsku filmsku glazbu.


Večeras je promocija Hrvatske zore, a ispred općine Black coffee, sve u sklopu Viškog ljeta 2016.

četvrtak, 18. kolovoza 2016.

Animirani film "Tri rogača", Komiža 2016.


U Komiži je održana premijeru kratkog filma nastalog u saradnji belgijskih partnera i producenta animiranog filma http://zorobabel.be/, belgijske organizacije za filmsku edukaciju Tetes pressés http://www.wherevent.com/detail/Tetes-Pressees-Asbl-PREMIERE-PUBLIQUE-Corps-perdu-de-Laura-Petitjean i PHD IN ONE NIGHT, platforme za estetsku edukaciju, iz Brisela http://www.phdinonenight.net/ kao i polaznika radionice estetske edukacije za sve- iz Visa, Zagreba, Švicarske, Austrije i Njemačke.


Dvanaestero djece, polaznici radionice, izradilo je animirani film, tehnikom spajanja fotografija. Jedno od njih kaže: Vis ima neku privlačnost, a njegova privlačnost je u atmosferi. Kada bude gotova produkcija, na ovaj blog staviti ću link na film. 


ponedjeljak, 15. kolovoza 2016.

Vela Gospa od Velog Sela


Blagdan je Majke Božje. U Podselju, u centralnom Gospinom svetištu na otoku Visu, misu je predvodio biskup Štambuk: " Imam dvije stranke, ne onu na koju misliš, crkvu i njenjih deset zapovjedi i drugu stranku: narod."


nedjelja, 14. kolovoza 2016.

Susret klapa u Bateriji


U viškoj Bateriji održan je tradicionalni susret klapa. U okviru Viškog ljeta, organizator je bila udruga Lavorat za poja. Nastupali su Liket......


.....Koluna......


i Kaše. Kako se Kaši razbolio tenor pomogla im je klapa Liket, pa je koncert završio sa pljeskom zadovoljne publike, koja se odazvala u velikom broju.


Susret klapa vodila je, a ko će nego, Sanja Sviličić.

Sljedećeg tjedna, u okviru Viškog ljeta, čekaju nas dvije poslastice. U utorak nastupaju Ana Opačak i Marko Škugor, a u četvrtak Ksenija Prohaska.

srijeda, 10. kolovoza 2016.

Turizam otoka Visa u lipnju 2016.g.


Državni zavod za statistiku objavio je podatke o dolascima i noćenjima turista u lipnju 2016. godine. Prvi put se za privatni smještaj uzimaju podaci sa e-Visitora, pa ćemo tek slijedeće godine dobiti u potpunosti usporedive podatke. U Hrvatskoj je u lipnju 2016. godine dolazaka turista više za 0,1% , a noćenja za 2,5% više u odnosu na lipanj 2015. godine.
U gradu Visu je u lipnju dolazaka turista više za 3,8%, a noćenja više za 10,8% u odnosu na lipanj 2015. godine. Povećanje noćenja bazira se na rastu noćenja domaćih gostiju.
U gradu Komiži u lipnju je dolazaka turista više za 0,2%, a noćenja više za 39,8% u odnosu na lipanj 2015. godine. Veliko povećanje noćenja bazira se na rastu noćenja stranih gostiju.

utorak, 9. kolovoza 2016.

Habana Social Club u Splitu


U Splitu je nastupao Habana Social Club, jedan od najboljih kubanskih bendova. Svirali su najpoznatije hitove kubanske glazbe i svojom prirodnom, neusiljenom glazbom i plesom podigli su prisutne na ples, uz uzvike odobravanja. Plesalo se i ispred i na samoj bini. Izvrstan koncert donio je dašak Kube na Jadran.




petak, 5. kolovoza 2016.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan branitelja


Čestitam svima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja.


Ususret Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana branitelja, sinoć je viška HVIDRA-a sa svojim slavonskim prijateljima organizirala niz događanja.

četvrtak, 4. kolovoza 2016.

Vesna Pisarović u Visu


U Visu se, sinoć, mogao čuti izvrstan jazz. Nastupao je PETIT Standard jazz trio predvođen Vesnom Pisarović.
Večeras viška HVIDR-a, na Ravnici sa početkom u 21 sat, u susret Dana pobjede organizira koncert i razna događanja.

Rasplesani Bargujac!


Održana je Noć Bargujca, zabavilo se i plesalo duboko u noć. Svirali su Abakus i DJ Joško Poduje.

srijeda, 3. kolovoza 2016.

Gradonačelnik o održavanju reda u uvali S.Jurja



Poštovani gospodine Vojković,
Drago nam je što ste primijetili problem koji postoji. Sa svim službama koje ste naveli u svom e-mailu imamo koordinacije, međutim neke od njih se ne pridržavaju donesenih Zaključaka i ne provode donesene odluke. U buduće ćemo nastojati da službe koje su odgovorne za provođenje reda u luci, kako na morskom tako i na kopnenom dijelu uvale sv. Jurja ali i ostalih uvala na području Grada Visa obavljaju svoj posao. 
S poštovanjem.
                                                                  Gradonačelnik Grada Visa Ivo Radica

Miro Kadoić u Visu


Sinoć smo u Visu slušali izvrsni jazz u izvedbi Miro Kadoić Kvinteta. Večeras na istom mjestu, na trgu "ispred općine", u 21,30 sati, nastupa Vesna Pisarović sa svojim jazz triom. U Komiži danas počinje Besa festival, a u Bargujcu je "Noć Bargujca".

utorak, 2. kolovoza 2016.

Besa-kazališni kamp u Komiži


***FESTIVAL UMJETNIČKOG STVARANJA U SLAVU ŽIVOTA NA OTOKU***

3.8. PRIČA O ZMAJU, predstava za djecu, KOC Šid
6.8. CIRKOMAT, fire show, Matko Šišak
7. 8. TAKADIMIZACIJA VISA, koncert polaznika radionice
7.8. UVOD U PERMAKULTURU, javno predavanje (ZMAG)
9.8. JAMAJKA DREAM, predstava, Kazalište BESA
10.8. PENDREKMEN, predstava, Kazalište BESA i KOC Šid
11.8. PRIMJENA PERMAKULTURE U DOBROJ EKONOMIJI, , predavanje (ZMAG)
12.8. KOMIŽA-VIS-KOMIŽA, trkački polumaraton
13.8. U TRANZICIJI 2.0., projekcija filma
15.8. RUŽNO PAČE, predstava za djecu, Teatar Poco Loco, Komiža
16.8. RUŽNO PAČE, predstava za djecu, Teatar Poco Loco, Vis

Više o festivalu na web stranici kazališta.

ponedjeljak, 1. kolovoza 2016.

Viški laburisti o održavanju reda u uvali Sv.Jurja


Hrvatski laburisti-Stranka rada
Ogranak Vis
31.07.2016
                                                      Gradonačelnik Grada Visa
                                                          Gosp. Ivan Radica
 Poštovani,
Turistička sezona je na vrhuncu, a problemi sa održavanjem reda u uvali Sv. Jurja se ne rješavaju. Trajekt ima problema sa pristajanjem i isplovljavanjem, radi samovoljnog vezivanja jahti. Jahte se često sidre po sredini uvale, a na punti Biskupa vezuju se i za agave. Onečišćenje gradskih plaža od strane neodgovornih je posebna priča. Često se glazbom i galamom uznemiravaju druge posade i ostali gosti. Imajući u vidu da su za održavanje reda u luci nadležne razne službe predlažemo da hitno sazovete predstavnike Lučke uprave, policije, Lučke kapetanije, Gradine i komunalne službe kako bi se poboljšao red u uvali Sv.Jurja. Mišljenja smo da bi se takve koordinacije trebale održavati u predsezoni, tijekom sezone i posezone. Također, predlažemo da se sastave izvodi iz Pravilnika o održavanju reda u lukama, te da se predaju posadi, zajedno sa programom „Viškog ljeta“. 
 S poštovanjem,
                                                            Predsjednik ogranka Željko Vojković