nedjelja, 2. rujna 2012.

Kratka turistička sezona


U rujnu je na Visu najljepše. Više nema vrućina, more je toplo, čak i kad kiša pada, u rujnu je na Visu lipo. A da nema "šveđana", večeras bi viška riva bila gotovo pa prazna. 
Radi li se uopće što na produženju sezone? Mislim da turisti u razdoblju od 15.07. do 20.08. sami nađu Vis, bez da mi tu puno nešto uradimo. Treba dobro promisliti, što uraditi da gosti dođu u predsezoni, podsezoni, a naročito u rujnu.
Znamo li mi uopće što hoćemo? Znamo li što naši gosti žele? Pita li ih tko: što im se sviđa na otoku, a što ne? Kako procjenjuju smještaj, restorane, plaže, turističke radnike. Ako ne znamo što oni misli, na koji način procijeniti što treba napraviti u poboljšanju ponude?
Zašto se već sada, najkasnije do kraja jeseni, ne razgovara sa iznajmljivačima, ugostiteljima, turističkim radnicima, građanima uopće, što oni misle da treba napraviti pa da bude bolje? Ili ćemo opet čekati prvi svibanj da kažemo: slijedeći svibanj nas ne smije dočekati nespremne. I tako iz godine u godinu.
Imali šanse da svi zajedno pušemo u isti rog ili će opet biti ono "prodao rog pod svijeću".

Broj komentara: 5:

  1. Pa evo, shvatit ću ovo kao poziv i pitanje upućeno i meni - zaljubljeniku u Vaš otok i gostu svakog ljeta u spomenutom razdoblju.
    1) Mislim da u "pred-" i "po-" sezoni gro ponude mora biti usmjereno na kraće "weekend breaks" od 3-4 dana. Supruga i ja obično ih provodimo u Istri ili na Kvarneru jer nam je to - izvedivo. Naime, sjednemo u auto u čet. ili pet. popodne i za 2-3 sata smo u odabranoj destinaciji - isto kao gost iz Ljubljane, Beča, Budimpešte, pa čak i Praga, Bratislave, Milana... S Visom nam je to nažalost neizvedivo. Eventualno kad bi se aktivirao aerodrom ...(?)
    2) U takvom slučaju rado bi došali i na Vis koji vikend ... ali postavlja se pitanje što bi tamo radili? Naime, iako tada (npr. u 10. ili 11. mjesecu) tražimo "mir", treba nekako ispuniti dan?!?! Npr. rado bi sudjelovao u berbi maslina, grožđa ili nečem sličnom. Ima li takav program? Ne znam...
    3) Ove destinacije koje posjetim zimi stalno me "bombardiraju" (e-mailom) svojim ponudama, programima, cijenama, akcijama (i za zimu i za ljeto)... čak i godinama nakon naše posjete. S Visa mi nitko nikad nije poslao ništa ... iako sam svake godine uredno prijavljen i barem nekoliko ljudi/institucija ima moje podatke ....
    I tako ... produljenje sezone nigdje nije lagan zadatak, a Vis ima i tu otegotnu okolnost udaljenosti od emitivnih tržišta ...
    Pri tome treba računati da takva ponuda ne može biti bazirana niti na "kupanju", niti na "partijanju" ... jer ću za prvo onda otići npr. u Bol, a za drugo negdje drugdje. Na Vis bi išao zbog Visa samog (kao brenda) - tog čudnog, divnog, dalekog otoka, s tom "ludom" poviješću, zbog viških maslina, vina, kapara, začina, slanih inčuna, i sl ....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. zahvaljujem na promišljanju, mislim da bi odgovor na točku 2. mogao biti ključan. Jučer mi je došao gost i prvo mu je pitanje bilo da li je počela berba grožđa. Dolazi već niz godina i bio je razočaran kad je jedne godine zakasnio na berbu.

      Izbriši
  2. Mislim gosp.Vojković da se malo radi u promidžbi našeg škoja u svitu ,evo ja i moja žena se trudimo ovdje u Českoj Rep. nešto radit po tom pitanju.Idemo po ciloj zemlji Českoj te na koncertima moje žene /ona pjeva naše lipe dalmatinske pisme /i reklamiramo Vis .U ovih 20-tak godina smo Vis otkrili i približili potencionalnim turistima.Tribalo bi barem u Pragu i Brnu napravit koji koncert ,dovest naše klape ili kojeg poznatog pjevača ,napravit švedski stol sa našim autothonim proizvodima te zainteresirat ljude za Vis..mislim da bi to morali uzest na sebe Turistička zajednica sa pripomoći Ministerstva Turizma ...ako triba i ja bi pomoga ali interesa nema..

    OdgovoriIzbriši
  3. Mnogi smo mi višani u inostranstvu pokušali promovirat Vis, ulaganja, projektiranja, planovi!
    Ali šta ćete, moj šjor: viška "vlast" ne misli nego na njihove interese i interese njihovih prijatelja: zgrabit za sezone a u pred i pod sezoni ljenčarit - i izmišljati razne zabrane nama i nove, svima nepogodne ali njima pogodne obaveze!
    A zašto i nebi - efikasni ili neefikasni, korisni ili paraziti, jednako sebi osiguravaju plaće i prihode.
    A za TZ Visa: a da se postave sposobni ljudi?
    Pozdrav, choban

    NB: odabir mi je nemogućm zato potpisujem anonimno da se odalečite SDm išlo bi bolje

    OdgovoriIzbriši
  4. Pojedincima blizu oltara je sezona produžena kako bilo da bilo. Dobro su boga molili pa in je VERN apartmane napunia.

    OdgovoriIzbriši