Na okruglom stolu o poljoprivredi, u sklopu Anatomije otoka, Jurica Fadić prezentirao je : Potencijal otoka kroz povijesne i ekološke parametre (prostor, klima, tlo):
Povijesne činjenice:
- 3000 ha obradivih površina (95% vinova loza)
- propadanje vinogradarstva (filoksera, vinska klauzula, svjetski ratovi)
- ulazak masline na zapuštene vinogradarske terene
Situacija danas:
- cca 400 ha obrađenih površina:
- 200 ha vinogradi
- 150 ha masline
- 20-30 ha ostale višegodišnje kulture (rogač, agrumi, smokva)
- 20 ha oranice
Ograničavajući faktori:
- voda (nemogućnost navodnjavanja značajnijih površina)
- klima - opće karakteristike (ograničenja kod izbora vrsta i sorti s obzirom na hidrološke karakteristike i sumu inaktivnih temperatura)
- usitnjenost posjeda (imovinsko-pravni odnosi)
- konkurentnost (izoliranost, troškovi transporta)
- ljudski potencijal (stručnost, radna snaga)
Prednosti:
- cca 700 ha ravnice na različitim supstratima (smeđa tla, crvenice, karbonatni pijesci)
- cca 1500 ha manje ili više pristupačnih terasastih i drugih površina pogodnih za stočarstvo i uzgoj ljekovitog, eteričnog i začinskog bilja (pčelarstvo)
- specifičnosti klime pogoduju uzgoju određenih kultura
- nezagađenost kao preduvjet razvoja ekološke proizvodnje
- turizam u razvoju kao potencijalni konzument dijela proizvodnje
Jurica Fadić
Nema komentara:
Objavi komentar