nedjelja, 30. lipnja 2024.

Vlatko Stefanovski u Visu


 Drugu večer Island Vis Music Breeze Festival otvorili su Hosjak & Novosel, trzalica i gudalo, tambura i kontrabas, svojom neuobičajenim duelom instrumenata, koje virtuozno sviraju.



Nastupali su i "Zašto Kafka", a ja na to mogu samo: zašto ne Kafka.


Vrhunac večeri bio je genijalac, "bog" gitare Vlatko Stefanovski. Vatromet glazbe koja je oduševila publiku, koja mu je jedva dala da napusti binu. Tu se nema što napisati, to treba slušati i slušati.

    dvoje mladih na basu i bubnjevima su fenomenalni


Drugi dan festivala zatvorili su Dilatum Jazz Quartet, naši dečki.


subota, 29. lipnja 2024.

Rambo Amadeus u Visu


 Grad Vis, napokon, je dobio festival kakav zaslužuje. Na Prirovu, nedaleko isejskog kazališta, odvija se Island Vis Music Breeze Festival. Festival je otvorila Lana Janjanin i njen kvartet. Prekrasne jazz balade i odlična najava festivala.


Poslije Lane nastupao je Rambo Amadeus i Makedonski nacionalni jazz orkestar. Rambo i jazz? Odlično je funkcioniralo, aranžmani i glazbenici su svršeni, i glazba bi savršeno funkcionirala i bez Ramba. 


Rambo je bio šlag na torti. Njegovo recitiranje, uvodi i gitara, ja bi volio da je više svirao, bezgešno su bili uklopljeni u jazz obrade njegovih klasika.

Na binu je doveo i opernu pjevačicu da, između ostalog, pjevanju onu njegovu: Rambo je..... se, e sad ovo je pristojan blog, pa ne ću napisti tu riječ, nego je sami pročitajte na ruci Talijanke.

I sad, koja je vjerojatnost da za vrijeme dok su pjevali, to što su pjevali, Talijanka ima na ruci ispisano to što su pjevali, da ja sjednem, u jednom trenutku, do nje da ih fotografiram i da mi ona pokaže i dozvoli fotografirati ruku. A jebiga najjači sam.

Na zahtjev publike, za bis,  Rambo Amadeus otpjevao je Čobane.

Ako ste večeras napravili kardinalnu grešku i propustili ovaj spetakl, večeras nemojte, jer nastupa Vlatko Stefanovski.

četvrtak, 20. lipnja 2024.

Vislander na Decantaru 2024


 Viška vinarija Vislander je i na ovogodišnjem Decantaru zabilježila dobre rezultate. Za Grand Cru Tihobraće Plavac Mali iz 2022. dobila je srebrnu medalju, a za Premier Bugavu iz 2022. brončanu medalju. 

srijeda, 19. lipnja 2024.

Opasan nametnik za agrume!


 Danas je u Visu, Tihana Pipinić, Ministarstvo poljoprivrede, održala predavanje o opasnom nametniku - narančin trnoviti šitasti moljac. On napada naročito agrume, ali i vinovu lozu, ukrasno bilje itd. Hrvoje Mratinić govorio je o zaštiti od maslinina mediča.


 

srijeda, 12. lipnja 2024.

Zbornik haiku-Ludberg 2024


 U Zborniku, s haiku susreta u Ludbergu 2024., objavljena su mi dva haika:

ogoljela breza
djevojke u toplim
dolčevitama

bare birch
girls in warm
polo neecks

bura
na bukovini
suši se pršut

bora
on a beechwood
prosciutto is drying

prijevod na engleski: Alenka Zorman

utorak, 11. lipnja 2024.

Ekološki protiv miševa


 Uzgajam ja i......ježeve. Ako imate probleme s miševima, vodim sa sobom malu, ali efikasnu, družinu.
daj piti, daj jesti...


...a sve nadzire Stela....

petak, 7. lipnja 2024.

Ekološki lov na komarce!


 I tako..... počeo sam uzgajati šišmiše. Ako kome treba potamaniti komarce vodim oba sa sobom. 

subota, 1. lipnja 2024.

LD Vis - radna akcija IV


 Danas su lovci, III zone LD Vis, imali radnu akciju na području Pojica i Malih Voščica. Na fotografiji su oni koji su radili na području Voščica. Kasnije, imali smo zajedničku marendu kod Bunčića.