srijeda, 31. kolovoza 2011.

Komentari na postove

Ja ovaj blog pišem pod svojim punim imenom i prezimenom i iznosim isključivo svoja stajališta. 
Međutim, na postove dobivam uglavnom anonimne komentare. Od dobivenih komentara objavljeni su 99%. Kad dobijem komentar gdje netko anoniman komentira drugog, i navede njegove podatke, tada taj komentar ne mogu propustiti samo tako. Isto je i sa komentarima koji se temelje na prenošenju nečega o čemu je netko pričao. A što ako navedeno nije točno? Uzalud poslije isprike, internet je u to smislu zeznuta stvar. Sad imam takva dva komentara sa kojima se osobno slažem, ali ih ne mogu propustiti da eventualno ne povrijedim nekog nevinog.
Ponekad, kad procijenim da je i takav komentar važan za javnost ja ga pustim. Svakako, čim se radi o procijeni može se i pogriješiti. Uostalom, svatko može otvoriti blog i tamo iznositi ono što misli.
Ako netko anoniman inzistira na komentaru neka mi ga pošalje na e-mail pod svojim pravim podatcima, a ja ću ga objaviti kao anonimnog i neću iznositi podatke o tome tko ga je pisao.
PS: iz nekog razloga ne mogu komentirati komentare pa da pokušam ovako:
- jedan komentar ne puštam jer se prenosi izjava nekog talijana da je kod nekog konkretnog odurno. Kako da to prenesem i ogadim tu osobu, a ni ja ni anonimni neznamo istinu?
- drugi komentar spominje konkretnu osobu da prima goste na crno, a radi u javnoj službi. A što ako to nije istina, a koliko mi je poznato ne prima goste na crno, i njemu ugrozimo posao?
Malo pripazite i promijenite komentare, a to što su anonimni nije zapreka za objavljivanje.

3 komentara:

  1. Sad se posipas pepelom. Jedino je rjesenje, a to son i pri misli da se objovidu komentari pod punim imenom i prezimenom , a da se svi anonimni izbrisedu. Slozem se odma, i tuko upozorit da uzimanje tujeg identiteta je krivicno djelo. Evo stoposto se slozem

    OdgovoriIzbriši
  2. Vidite, to sa komentarima je uvijek dvosjekli mac: u nacelu pozdravljam onoga tko brise vulgarne, nepristojne, uvredljive komentare. Sve ostalo spada pod tesku recenziju! Ako netko, makar anonimno, iznese na neciji racun optuzbu, a posebno ako iznese argumente (makar mi gotovo uvijek neznamo niti mozemo znati da li su tocne ili netocne optuzbe ili navodi, ot je na svakome da procjeni i zakljuci), taj netko uvijek ima priliku argumentima se i braniti. Istina, blog je osobni i usput svaka cast na njemu, ali opet dok se covjek drzi teme, mislim da se komentari ne bi smjeli brisati osim ako duboko vrijedjaju nekoga po bilo kojoj osnovi...

    OdgovoriIzbriši
  3. Nije tu lako naći mjeru. Nisam za to da se brišu anonimni komentari, jer i to je prostor slobode.
    Kad nešto ode u javnost više to nije lako ispraviti, a i uvijek ostane visiti u zraku da je možda ono ranije izrečeno istina. Čim se pitam da li nešto objaviti ili ne onda je bolje ne objaviti. Bolje da deset puta pogriješim i ne pustim komentar nego da pustim jedan u kojem se nekog nevinog povrijedi.
    Bilo bi dobro da se anonimni komentar može moderirati i dio brisati (uz naznaku da se brisalo)kao što je to moguće na forumima, a ne samo pusti ili briši.
    Uglavnom morati ćete mi vjerovati, a ako mi ne vjerujete onda i tako nije bitno :)

    OdgovoriIzbriši