ponedjeljak, 11. lipnja 2012.

Od boljitka, preko pohlepe, do katastrofe



OD BOLJITKA, PREKO POHLEPE, DO KATASTROFE
(ili kako nastaje kriza)

Negdje, netko ima nešto što vrijedi i vrijedi sve više. I to bi primjećeno. I drugi bi to. Radi povećane potražnje, vrijednost toga raste.
Rast vrijednosti privuće pozornost hijena. I one bi to, čija vrijednost raste. Nije bitno što je to, glavno im je da vrijednost toga raste. Prateći hijene, pohlepni otkrivaju to što ima rastuću vrijednost. Što je više pohlepnih, vrijednost raste, a onoga je sve manje raspoloživog. Za njima ide gomila računajući: što je dobro pohlepnima dobro je i njima. Njihova očekivanja stalnog rasta vrijednosti potiće daljni rast cijena. Gomila trlja ruke u očekivanju ekstra zarade. Što je veća gomila, njihov entuzijazam i očekivanja zarada su sve veće. Gomila se ubrzano širi poput koncentričnih krugova u vodi. A onoga je sve manje, te mu vrijednost buja. Pohlepnima se cijedi pjena sa ustiju i sve više ih je.
Što je gomila i pohlepnih sve više, raste i domišljatost hijena kako stvoriti što više onog što svi traže. Stvaranje toga, dolazi se do granica mogućeg stvaranja novog. A potražnja raste i sa njome povećava se vrijednost.
Hijene ruše granice i stvaraju surogate, virtualne nadomjestke. Virtualno nećega, što je nekad davno bilo nešto, ima sve više i sve je pristupačnije. Sve veća gomila potiće hijene na stvaranja sve veće gomile virtualnog smeća.
Hijene profit od prodaje virtualnog smeća spremaju u čarape ili u nešto drugo što nije virtualno.
Jednom, netko iz gomile zaželi opitati to što navodno ima i rukom zagrabi u virtualnu prazninu. Taj netko brže bolje proda virtualnu prazninu, koju su hijene već ranije prodale, nastavljajući profitirati kreditrajući gomilu koja ju je nastavila kupovati. 
Vijest da se radi o smeću širi se brzinom svjetlosti. Svi navale prodavati, a što ih je više vrijednost smeća je sve manja. Što je vrijednost manja, sve ih više ne može vraćati kredite, koji su podizali za kupovinu virtualnog. Tada stiže ovrha, a hijene se namiruju iz konkretnog nečeg, što je bio zalog za kupnju ničega. Gomila propada, a hijenama stiže sve veći profit na račun njihove propasti.
Što je veća gomila propalih to je sve više i nenaplativih kredita, jer su hijene ponesene dobitkom davale kredite i kad nije bilo sigurne naplate. I tada stupa na scenu odnarođena državna vlast koja hijenama nepokrivene kredite pokriva iz proračuna. Na štetu svih, država daje hijenama. Da bi ih namirila vladajući vrše radikalne rezove i uvode mjere štednje na štetu svih nas. Nevini, koji nisu krivi za krizu, trpe.
Hijene ostvaruje ekstra profit i kreće dalje njušiti imali gdje nešto što vrijedi i vrijedi sve više. 

2 komentara:

  1. Uživao sam čitat ovaj članak. Kako se boriti protiv njihove pohlepe? Možda se treba vratiti pravim vrijednostima što su ih naši stari njegovali stoljećima, kao trud ,zemlja, polje, smokve i masline. A do zadnjeg odbacit tu virtualnu bankovnu zamku zvanu profit....

    OdgovoriIzbriši
  2. Vječna, neutaživa i neuništiva pohlepa. Od milja zvana - kapitalizam.

    OdgovoriIzbriši