utorak, 30. prosinca 2014.

Smrt socijalne države?


Danas sam na HTV-u gledao njemački dokumentarni film: Smrt socijalne države. Kažu da 10% najbogatijih nijemaca ima 2/3 njemačkog nacionalnog bogatstva, a 50% nijemaca ima samo 1% nacionalnog bogatstva. 
Što je socijalna država? Socijalna je ona država koja odgovorno osigurava svojim građanima osnovne životne potrebe. Neoliberalni kapitalisti idu na direktno, barbarsko, rušenje socijalne države, koja se svojim socijalnim politikama brinu za zdravstvenu skrb, mirovinu, obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje i socijalnu pomoć. Banda neoliberalna to pravda tezom da su zemlje sa slabijom socijalnom državom gospodarski dinamičnije i da brže napreduju.
A što je istina? Dvije najbrže rastajuće ekonomije iz kruga OECD-a nakon 1990-tih bile su Finska (2,6%) i Norveška (2,5%), obje izrazito socijalne države. Udio socijalnih davanja u BDP je 2003. u Finskoj iznosio 22,5%, a Norveške 25,1% u usporedbi sa prosjekom u OECD-u od 20,7% i 16,2% u SAD.  U razdoblju 2000.-2008. stopa rasta u Švedskoj (zemlji sa najvećom stopom izdvajanja za socijalu od 31,3% u BDP-u) od 2,4% i Finskoj od 2,8% bile su mnogo veće nego od one od 1,8% u SAD. Ako je tako, a tako je kako je, kako onda stoji neoliberalna teza da su privredno dinamičnije države sa slabijom socijalnom državom? Zna se! Lažno!

Nema komentara:

Objavi komentar