nedjelja, 25. rujna 2016.

Viški japanski paviljon


Tim japanskog sveučilišta Keio, koje sudjeluje na Anatomiji otoka Visa, predložilo je 2015. godine da dizajnira i konstruira mali višenamjenski japanski paviljon. Ove je godine japanski paviljon za čaj predat građanima Visa na korištenje. Paviljon je dizajniran u Tokiu od Kobayashi labaratorija i Radović labaratorija, uz upotrebu inovativnog sistema dizajniranog od strane profesora Hiroto Kabayashi.



Paviljon je dizajniran nakon katostrofe u istočnom Japanu 2011. godine, s ciljem da se pomogne unesrećenim ljudima, bilo gdje u svijetu. Paviljon je napravljen sa idejom da bude mobilan, da se može lako sklopiti i rastaviti, te da ga mogu sastaviti ljudi bez građevinskog znanja. Koristi se drvo bez uporabe metala. Tri tone drvene građe za paviljon osigurala je Politecnico iz Milana, za rezanje građe bio je zaduženo Sveučilište u Ljubljani, a samo rezanje je obavljeno u Slovenskom Gradecu.



U paviljon se ulazi bez obuće, a ovaj viški ima i namjenu za spravljanje i ispijanje čaja.



Vrata japanskog paviljona za čaj namjerno su mala, da i oni bahati uđu ponizno. Nekada su samuraji morali ostavljati mačeve ispred ulaza, jer sa njima nisu mogli proći.


Ispijanje čaja je u Japanu i ritual i umjetnost, od izrade keramike, bojanja, kaligrafije, do pripreme i ispijanja čaja. U japanskoj ceremoniji ispijanja čaja umjesto listića koristi se prah koji se mješa sa vrućom vodom dok se ne zapjeni. Prije ispijanja čaja poslužuju se slatkiši, jer je čaj gorak i ne zaslađuje se.

Hiroto Koboyashi