srijeda, 7. travnja 2010.

Registar hrvatskih branitelja

Ja sam dragovoljac, hrvatski branitelj iz Domovinskog rata. E pa što? Zašto bi to trebala biti tajna?
Zalažem se da se Registar otvori javnosti u najvećem njegovom dijelu. Ne toliko da se zna tko su branitelji nego da se zna tko je upisan u registar a nije branitelj. Ili da je branitelj kraće vrijeme nego je to upisano u registru.
I nemojte govoriti da ga ne želite objaviti radi zaštite branitelja. Od koga nas to želite zaštiti? Od onih koje smo pobijedili? Da se znamo sami štiti to smo dokazali i u ratu, kad smo se izborili za državu, i kad smo zaštitili i vas, vas koji gle sad čuda žele nas zaštiti. Ma od koga, možda od vas samih? Ma znam ja dobro da štitite samo one koji su u registru, a nisu branitelji. Jer ti će za uzvrat za vas glasati. Ali nemojte zaboraviti da je omogućavanja drugome da stjeca nezakonitu korist kazneno dijelo. I to kazneno dijelo nije zastarjelo, jer netko je i danas dobio dividendu iz Fonda hrvatskih branitelja domovinskog rata ili prodao udjele, a ne pripada mu ili mu ne pripada u cijelom iznosu kojeg je dobio.
Ako ima propisa koje treba promijeniti da bi se registar objavio promijenite ih, pa vi ste na vlasti i to samo vi možete.
Nemojte nas molim vas štititi, uostalom kako ste sposobni vidi se i u tome što je jučer objavljen dio registra. I sad policija traži onog koji ga je objavio umjesto da goni one koji su lažni branitelji i one koji su im to omogučili. Za takvu se ja državu bogami nisam borio.
Ma vidiš li ti odozgo moj Senko, rođo moj Činčurak, koliko nas je to bilo? A kad si se vraćao na ratište osječao si da će ti se nešto dogoditi, ali kako da napustiš svoje suborce i kad nije bilo drugih da te zamjene, a sad ispada da ih je bilo toliko da smo mogli osvojiti cijeli svijet. Da, sad plačem i nije me stid, neka je stid onih koji stvoriše toliko branitelja.
I nemojte ministre i vi predsjednice vlade tražiti od branitelja da mi prijavljujemo lažne branitelje, jer to je vaš posao i ako ga neznate ili nećete obavljati idite. Svaka suša zna da za svakog branitelja mora postojati ratni put, pa ako je netko sve vrijeme bio samo čistaćica ili tajnica ili je sve vrijeme bio na području van ratnog zbivanja onda vi dobro znate tko je a tko nije branitelj.
I nemojte se, molim vas, javljati vi branitelji koji vodite jednu od stotina braniteljskih udruga i koji samo sišete proračun. Što više branitelja to više love za vas i vaše. I tako će te, kad tad, na mig ovih koji vas financiraju u zboru vikati da ste i vi za otvaranje registra branitelja.
A tko štiti one koji sve ovo financiraju? Pa netko je stvorio tu INU, HT ili Hrvatske šume itd odkuda danas ili sutra sredstva za Fond hrvatskih branitelja. Zašto oni nesmiju znati tko prima trude njihog rada? Zašto je njihov javni interes manji od onih koje financiraju.
Svakako, hrvatskim invalidima domovinskog rata država mora osigurati da imaju sve što im treba i više, a mi ostali imamo svoju državu i to nam je dovoljno. Ako je već odlučeno da nam se i kroz Fond hrvatskih branitelja i zaklade na neki način oda priznanje to ne umanjuje pravo javnosti da zna tko su njegovi branitelji, a pogotovo da zna tko su oni koji se samo tako predstavljaju.