Danas je u organizaciji udruge Lavurat za poja, u Podšpilju, organiziran okrugli stol: Bugava-ponos Visa. Vugavom je na Visu posađeno 20 hektara, te se ubere oko 20 vagona grožđa ( 1 vagon=10 000 kg) i proizvode cca 10 vagona vina.
Vugava je viški brend i jedino se na otoku Visu proizvodi na ekonomskoj osnovi.
U sklopu 22. Smotre vinogradara i vinara "Sabatina 2012., koja se održava 15.-17.11.20121. u Bolu, biti će i radionica o vugavi. Začuđuje da organizator smotre, Zadružni savez Dalmacije, nije u pripremi radionice kontaktirao viške vinare, koji su jedini proizvođači vugave na ekonomskoj osnovi i bez kojih vugava ne bi opstala, u tržišnom smislu.
O kakvom se vrhunskom vinu radi pokazuje i to da je nedavno međunarodni žiri proglasio višku vugavu Lipanovića za najbolje bijelo vino Dalmacije.
Izvorni viški naziv za vugavu je bugava, a to se izgubilo i sada je u svjetskim vinskim kartama isključiv naziv vugava. Nažalost, sada je kasno za da se izborimo za ime, jer bugavu tržište ne poznaje. Ostaje na nama da vugavu brendiramo kao, u prvom redu, vinom otoka Visa.
Večeras u Podšpilju, u okviru Sabatine, nastupaju klape Gusarice, Issa i Liket, a nakon toga tanac.
Večeras u Podšpilju, u okviru Sabatine, nastupaju klape Gusarice, Issa i Liket, a nakon toga tanac.
Ma jo mislin da vaša vugava ni nego Kuc! Bugava imo joki ukus (ni kisel kako oni od Lipanovića) a poznaje se ga po zarnu koju je puno duguljasto i puno slolko - u ono doba se je tratilo Bugavu sumo za stol. Koko jo znon, još je jedon cep Bugavi na imonju Cepotovih povarh Ženki;
OdgovoriIzbrišiMeni se pari da se čini sa Bugavun kako se je učinilo sa carnjenkon
Pozdrav choban
Meni se pari da ste vi puno falili. Pratila se viška vugava (bugava) i pri, te se znaju njena obilježja kao sorte i vina. Kroz genetiku pokušava se otkriti porijeklo vugave. Za sada, usporedba sa svjetskom bazom gena loze nije dala odgovor o porijeklu vugave.
OdgovoriIzbriši