utorak, 14. siječnja 2014.

Laburisti SDŽ: Odgovorno planiranje


Posljednih godina, svjedoci smo beskrupuloznih nasrtaja na najvrijednije dijelove prostora Splitsko-dalmatinske županije. Završni čin dogodio se 2013. godine kad je zajedničkim podizanjem ruku i vladajućeg HDZ i oporbene Kukuriku koalicije usvojen Prostorni plan Splitsko-dalmatinske županije. Prostornim planom omogućava se pohlepnom neoliberalnom kapitalu apartmanizacija, čije je naličje betonizacija, uništavanje kulturnog identiteta i krajolika, a sve u svrhu nekretinskog biznisa.
O kakvoj se razarajućoj politici radi vidljivo je i iz Analize turističkog prometa 2012. koju je izradila Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Prema Analizi, u turističkim apartmanima broj dana boravaka je 68, a kod hotela 124. Poznato je da je za lokalnu zajednicu prihod po postelji u hotelu nekoliko puta veći od onog u apartmanima.
Nažalost, lokalnim prostornim planovima ne mogu se ukidati ili mijenjati turističke zone predviđene za apartmanizaciju, ali se višim standardima u lokalnim planovima može smanjivati maksimalni broj postelja u apartmanima.
Laburisti Splitsko-dalmatinske županije pomagati će i poticati, svim mogućim sredstvima, lokalne zajednice koje višim standardima planiranja mogu smanjiti štetu koja im se nanosi Županijskim planom i povećati zaštitu krajolika.
                                                                                                                    Željko Vojković

Nema komentara:

Objavi komentar