subota, 22. svibnja 2010.

Grad Vis i Prostorni plan SD županije


Gradonačelnik i gradski vijećnici Grada Visa predložili su izmjene i dopune Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije na način da se iz njega brišu ugostiteljsko-turističke zone u Zaravničima i Zaglavu ukupnog max. kapaciteta od 700 ležaja.
Kao kompezacija predlaže se planiranje nove turističke zone u Rukavcu max. 350 ležaja.
Na prvi pogled reklo bi se da je ovaj prijedlog bolji od postojećeg. Sa max. 750 ležaja došlo se do 350 ležaja, a sačuvana je i najljepša pjeskovita plaža. Po meni je i najvažnija poruka da neće proći oni koji jeftino kupuju poljoprivredno zemljište da bi ga na silu pretvorili u građevinsko.
A sad, da li je nova zona na dobroj poziciji i da li je previše ležaja neznam, ali će vrijeme i detaljnije analize pokazati da li je predloženo dobro. Predlažu se upola manji kapaciteti, a uostalom negdje se i grad mora razvijati.
Iako je čitava koncepija prihvaćanja Prostornog plana Grada Visa po standardima iz županijskog plana pogrešna, ovo je u takvoj situaciji jedini mogući ispravni iskorak.
Sumnjam da će se ova vlast koja štiti neoliberalni kapitalizam i tajkune odjednom promijeniti. Prijedlog će se, možda, usvojiti jedino ako je sa političke scene otišao onaj koji je štitio ove koji su na silu, radi svog interesa, od Visa željeli napraviti otok masovnog turizma. Ali dobro, sad je Županija na potezu.
Da li se radi samo o bacanju magle pokazati će vrijeme, a za sada palac gore gradskoj vlasti.