četvrtak, 13. svibnja 2010.

"Vinogradar" d.d. Vis


Prof. dr. Ljiljana Vidučić, pročelnica katedre financija Ekonomskog fakulteta u Splitu kaže (u Slobodnoj Dalmaciji od 30.04.2010.) da u svijetu stečaji traju, u pravilu, mjesec dana.
A stečaj "Vinogradara" traje već osam godina. Ma jesu ovi stranci glupi, stečaj im traje mjesec dana, al nije bolje da traje osam godina i da toliko godina primaš plaču ko stečajni upravitelj i ništa ne radiš?
Prošle godine nisu ni pobrali kuč, jer da se ne isplati. A što se to kod nas isplati proizvoditi? Ništa. Al znam neke kojima se isplati proizvoditi kuč. Talijanima. Oni ne samo da poberu kuč, već gle čuda, od njega prave vino i prodaju. Ma kome? A bome hrvatima, onima istima kojima se ne isplati brati grožđe, a kamoli od njega praviti vino, flaširati ga , transportirati preko Jadrana i još zaraditi. U trgovinama ga možete naći pod imenom trbljan.
I sad čekaju da "Vinogradara" kupi Todorić. Todorić? Ajde dobro, kad već nema pameti kod naših vinara da ga zajednički preuzmu onda je i Agrokor dobar. Oni imaju vinarije pa će valjda nastaviti sa proizvodnjom vina.
Ali naš stečajni upravitelj ima bolji plan, posjeći lozu i prodati je kao ogrjev, kao što vidite iz fotografije.
Kad uđemo u EU onda će odmah stupiti na snagu zabrana sadnje novih nasada vinove loze. Što imaš imaš, možeš obnavljati, ali više nema sadnje loze tamo gdje je nije bilo po ulasku u EU. Za sada se nezna da li će važiti stanje na 31.12.2010. g. ili će se još moći uračunati i posađeno u 2011. godini. Koliko je zenuta situacija razvidno je i po tome što će se površine koje su pripremljene za sadnju loze voditi kao oranice, ako se ne posadi loza, i na njima se poslije neće moći saditi novi nasadi loze. Odnosno sankcije su takve da se neće isplatiti.
I sad, kad ovi na Velo polju potuku lozu hoćemo li prijaviti EU da je tamo loza i kasnije riskirati kaznu ili ćemo navesti istinu.
Ako navedemo istinu onda nema nove sadnje loze. I što ćemo onda? Kažu stariji da se nekad na Visu sadila pšenica. Sve mi se ćini da će agilni tajnik obrtnika Velimir Mratinić morati, kroz poljoprivredni prsten, na brzinu smisliti kako da na Vis dovuće kakav kombaj. Da neka Slavonija, ima da Vis bude žitarica Europe.

4 komentara:

  1. ca hocete rec da ako se izvadi storo lozje i pripremo teren godisce, dvo , za zasad novega, da se ne uzimo pod to da je to preiprema za sadnju , nego da je pasnjak.Razlog da onega momenta kad gremo u EU nije bilo nicega, a po katastru ti je lozje????

    OdgovoriIzbriši
  2. Ni pašnjak ni loza nego oranica. Ali bi bilo dobro da pitaš Juricu Fadića ili Vinka Zankija, oni će znati najtočnije i ako možeš da nam ovdje daš povratnu informaciju.

    OdgovoriIzbriši
  3. Kao sve ostalo, na Visu se ne isplati ništa, ca cemo, kad je tako?? promjenit stva ljudi, kad su navikli na bokun ribe i pola fete kruha...jadni i siromašni, neki čak škrti, tako če vam i bit! nosit kufere, ma daj, kad sve boli kičma, a pogotovo u sezoni..

    OdgovoriIzbriši
  4. bilo boje uzet plastenike iz vinarije

    OdgovoriIzbriši