četvrtak, 17. lipnja 2010.

Crkva sv. Mihovila


Iz zaborava, kod trajektnog pristaništa uz zgradu Poljoprivredne zadruge Vis, izronili su temelji starokrščanske crkve sv. Mihovila. Pronađen je i jedan grob. Crkva je izgrađena između 1100. i 1200. godine. Ovaj dio kojeg vidite je zaštićen, iznad njega ide asfalt, a trebalo bi osmisliti prezentiranje nalazišta.

4 komentara:

  1. ??? Ne znamo ništa o tome. Može li još malo informacija?

    OdgovoriIzbriši
  2. Nažalost ni ja neznam više, a trebao bi. Slučajno sam se zatekao, kad su već počeli stavljati zaštitu. Sutra će se nastaviti radovi na istaživanju groba.

    OdgovoriIzbriši
  3. Prema informaciji od arheologa prof.Slavka Galiota (na slici), crkva može biti i starija od 11.st, ali ne kasnija. Prema povijesnim izvorima papin legat Augusto Valier je 1579. pri obilasku Visa dao nalog mjesnom župniku da mjesto tada urušene crkve poravna i postavi križ kako bi se znalo da je to posvećeno mjesto.Nakon toga je tu bio park sve do izgradnje Zadruge. Nalazak groba, kao i informacije stanovnika gornje kale da su nailazili na kosti pri kopanju temelja kuća (sadašnja Vukovarska) ukazuje da je na Luku (na Mijurovcu) bilo života i u posthelenističkom razdoblju.

    OdgovoriIzbriši
  4. Bravo gospodine Vojkoviću na svim informacijama koje nam dajete i Vašim komentarima o događanjima na otoku Visu
    .HVALA !Miha

    OdgovoriIzbriši