petak, 1. travnja 2022.

Ima li otok Vis vode za planirano?


 U članku 146. točka 9. Pročišćenog teksta odredbe za provedbu Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije piše:" Potrošači otoka Visa opskrbljuju se vodom s mjesnih izvorišta (niz bunara izvorišta "Korita" i "Pizdica") što zadovoljava planirane potrebe otoka Visa."
Pa da vidimo što se to planira Prostornim planovima Grada Visa i Grada Komiže:
Grad Vis:
- Češka vila......160 postelja,
- Stonca ...........400 postelja,
- Zaglav ...........400 postelja,
- Parja...............150 postelja,
- Rukavac ........ 400 postelja,
-Punta Biskupa..200 postelja
- Samogor..........600 postelja (djelomično izgrađenih).

Grad Komiža:
-Barjoška.......600 postelja,
- Kamenica.....500 postelja,
- Neptun ........ 350 postelja,
- Rogač ...........  80 postelja,
- Modra špilja...400 postelja (250 postelja i 5 apartmana su već izgrađeni).

Planirani broj postelja je maksimalan, koji se može izgraditi, pa broj postelja može biti i manji, što je malo vjerojatno. Kad će se i da li će se sve izgraditi je upitno, ali kad planiraš onda moraš planirati i resurse koji su potrebni da bi se ovakvi megalomanski planovi realizirali.
Ovo čitaju i mlađi, pa ću biti pristojan i neću komentirati što mislim o planerima, ali se moramo upitati: Ima li otok Vis dovoljno vode, bez vode s kopna, za planirano?




3 komentara:

  1. Nema i ne treba odustati od priključka na kopno.Vis nije kriv što su podimenzionirane cijevi prema Braču i Hvaru inema kapaciteta i za Vis.To je još jedan dokaz lošeg planiranja.No u moru ima mjesta i za grugu cijev.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nema! Moram reći da se umjesto elitnog forsira masovni turizam.

    OdgovoriIzbriši
  3. Istina.Postavlja se pitanje ,da li o tome netko razmišlja ?! Svake godine se izgrađuje sve više kuća i apartmana,pa je i samim time potražnja za vodom sve veća. A da ne govorimo o sušnim godinama ?! Prema tome neophodno je čim prije uvesti vodu sa kopna. Istina da je to skup projekat,ali to je nešto šta je neophodno za budučnost i razvitak otoka !

    OdgovoriIzbriši