četvrtak, 27. svibnja 2010.

Jahte u Brgujcu odnosno visoki turizam Visa


Svake godine u Brgujcu sidre sve veće i ljepše jahte. Ovu sezonu otvorila je mega jahta Panorama (na fotki), grčke zastave, duga 53 metara i koja prima do 50 gostiju, a ima 16 članova posade.
Prošle godine sidrila je jahta Jo (na slajdu Brgujac) koja prima 10-12 putnika, a najam za sedam dana iznosi 210 000 eura. U Brgujcu zadržala se 24 sata. Ako je jahta imala 12 gostiju to znači da je njihov gost platio 2.500 eura da bi jedan dan bio u Brgujcu.
Umjesto da pokušamo u Vis dovesti takve goste mi prostornim planom u valu lijevo i u valu desno od Brgujca planiramo izgradnju turističkih objekata sa max. 750 postelja i otvaramo vrata masovnom turizmu. Istina, mimo volje višana.
Znam, lako je govoriti da hoćemo gosta visoko platežne moći, a meni je prvom problem iznajmiti apartmane više od 60 dana. Međutim, Vis je jednostavno takav da ne trpi masovni turizam i to treba poštivati. Za visoki turizam treba krvavo raditi i za to treba visoko stručnog znanja. To traži složne glave i promišljeno postupanje, a osnovni preduvjet je drugačije prostorno planiranje. Definitivno, masovni turizam neće nam ništa dobro donijeti i sigurno je da takav turizam i gosti kao oni iz jahte JO i/ili Panorame ne idu zajedno.
Prostor je ono najljepše i najbolje (neka se viške i komiške ne ljute) što imamo i to moramo pametno iskoristiti.

Nema komentara:

Objavi komentar