subota, 7. kolovoza 2010.

Lišmanija-analiza krvi kod viških pasa


Veterinarski fakultet iz Zagreba provodi ispitivanja bolesti lišmanija kod pasa na jugu Hrvatske. Psima na otoku Visu krv je vadio, radi analize, veterinar, dobri čovik, Pave Zaninović. Organizator ispitivanja bio je Tonći Brajčić.
Nešto više o lišmaniji, od koje je na Visu, najvjerojatnije, uginulo nekoliko pasa:
Lišmanioza pasa, koju uzrokuje Leishmania infantum, je bolest od velikog značaja u veterinarskoj medicini i javno zdravstveni problem. Kod psa, koji je jedini rezervoar uzročnika, može ali i ne mora biti simptoma bolesti, a može biti i smrtonosna. Insekti iz podporodice Phlebotominae kod nas poznati kao papatači, su jedini posrednici u prijenosu lišmanija na psa i na čovjeka. Od 1997. godine, u Hrvatskoj je lišmanioza dokazana parazitološkim i serološkim pretragama kod nekoliko stotina klinički bolesnih ali i kod naizgled zdravih pasa. Prema rezultatima seroepizootioloških istraživanja, lišmanioza pasa je enzootska u tri dalmatinske županije i predstavlja problem za veterinare i vlasnike pasa, ali i potencijalnu opasnost za zdravlje ljudi.
Inkubacija bolesti vrlo varira i moze iznositi od nekolika dana do nekoliko godine.
Klinićka slika pseće lišmanijaze nije uvijek jedinstvena tako da inficirani psi mogu pokazivati sasvim blage simptome ili ih uopće ne pokazivati, i obratno, odavati dojam izrazito bolesne životinje. Prvi znakovi bolesti su tromost, apatičnost, gubitak apetita, mršavljenje.
Kad se bolest razvije zahvaća u prvom redu oči i kožu: upali se roznica oka, po koži se stvaraju upalni čvorići, česti je gubitak dlake oko očiju te na vratu i repu.
Kako u nas ne postoji pouzdano cjepivo preporučam da ljubimca zaštitite učinkovitom ogrlicom koje će bar neko vrijeme odbijati papatače Scalibor ili ampulom Advantix.

3 komentara:

  1. Biće Pave Zaninović a ne zanki

    OdgovoriIzbriši
  2. Kad vec pisete o lismaniji, nije mi jasno zasto ne spomenete terapiju Alopurinolom, koja, doduse, ne izlijeci psa, ali zalijeci simptome. Psima, koji ne koriste ovu terapiju, otkazu bubrezi, a uz nju mogu normalno zivjeti jos dugi niz godina i dozivjeti svoj zivotni vijek. Alopurinol je ljudski lijek za giht, koji se moze kupiti u svakoj ljekarni i, zasad, je jedini poznati u borbi protiv lismanioze.
    Pozdrav, Lana

    OdgovoriIzbriši