ponedjeljak, 3. siječnja 2011.

Posljedni lambik u Podšpilju

Nema više lambikanja u Podšpilju, nove trošarine došle su mu glave. U PZ su izračunali da im se ne isplati plačati trošarine u iznosu od 5.300,00 kuna po hektolitru čistog alkohola, odnosno 53,00 kn po litri čistog alkohola.
Formula za izračun trošarine za litru rakiju od 18 gradi je: 53,00 kn x (18 x 2,5)/100=23,85 kn. Gradi su promjeniva kategorija i množe se sa 2,5, jer je jedan grad 2,5%, a trošarina se obračunava na temelju postotnog udjela čistog alkohola.
Obračun trošarine za nas male proizvođaće je drugačiji. Mi plačamo trošarinu prema zapremnini kotla. Ako je kotao zapremnine 40-100 litara trošarina je 100,00 kn, a ako je zapremnina veća od 100 litara trošarina je 200,00 kn. Rakiju ne smijemo prodavati, a smijemo ispeći do 20 litara čistog alkohola bez plaćanja dodatne trošarine. Dvadest litara čistog alkohola je otprilike 40 litara rakije. Ako se ispeće više, onda se na taj višak obračunava trošarina. Na isti način obračunava se i trošarina onih koji su registrirani za prodaju rakije, a proizvode do 1.000 litara čistog alkohola.
Svi vlasnici moraju kotlove prijaviti carini, a ako ne žele plačati trošarinu mogu zatražiti da se zapečati. Trošak pečaćenja i skidanja pečata ide na trošak vlasnika.
Trgovci moraju carinu izvijestiti o kupcu kotla. Tko se zatekne da peče rakiju na neprijavljenom kotlu plača kaznu od 2,000,00 do 5,000,00 kuna. Zakon o trošarinama možete pročitati ovdje.
Samo, kako da znamo da iz kotla neće isteći više od 40 litara rakije. Ako budem imao gdje peči rakiju, u posudi ću označiti do kuda je 40 litara rakije i kad dođe carinik na brzinu popiti ću višak. Pa neka se on čudi što se bezrazložno smijem. Je da će mi sutra biti muka, ali i tako mi je muka od ovog i bez rakije.

Broj komentara: 7:

 1. Evo nas u jadnu EVROPU :-(

  OdgovoriIzbriši
 2. nem a to veze sa europom. hrvatska je zemlja lešinarskih nameta. od kad je nastala. Slovenija ne.

  OdgovoriIzbriši
 3. hahahaha kume i u Sloveniji je isti zakon

  OdgovoriIzbriši
 4. ja govorim o porezima, trošarinama i ostalim nametima. Mi daleko daleko više dajemo državi.

  OdgovoriIzbriši
 5. doša "bivši" direktor hotela večerašnjim trajektom na vis. čeka ga soba u tamarisu.

  OdgovoriIzbriši
 6. koja genijalna fotografija! svaka čast autoru!!

  OdgovoriIzbriši
 7. hvala, hvala...pogotovo kad dolazi od takvog majstora umjetničke fotografije:)

  OdgovoriIzbriši