četvrtak, 9. lipnja 2011.

Zahtjevnica Stranke rada - Hrvatski laburisti


Stranka rada - Hrvatski laburisti uočivši da građani Hrvatske imaju tri ozbiljna problema: dužničko ropstvo radi devizne klauzule, nepravedne i nezakonite ovrhe i malu mirovinu iz drugog stupnja mirovinskog osiguranja pokreće građansku akciju "Zahtjevnica":

HRVATSKI LABURISTI – STRANKA RADA, u ime svih građana koji su potpisali ovu ZAHTJEVNICU, TRAŽE Od Hrvatskog Sabora i Vlade da ODMAH pokrenu postupke promjene zakonskih propisa i omoguće: 
1. Ukidanje devizne klauzule na sve kredite, jer se deviznom klauzulom građani Hrvatske dublje guraju u dužničko ropstvo. 
2. Pravedno i pošteno provođenje ovrha kako bi ovrhom bilo nemoguće obuhvatiti primanja građana iznad jedne trećine primanja. 
3. Povratak u sustav generacijske solidarnosti onim osiguranicima koji nisu bili obvezni uključiti se u drugi mirovinski stup, već su prijevarom namamljeni i u taj sustav pljačke.
 EVO ZAŠTO TREBA UKINUTI DEVIZNU (VALUTNU) KLAUZULU
Vlast otvoreno podupire neoliberalni kapitalizam te sve nedaće Države i društva prelama preko leđa najsiromašnijih. Zato i štiti deviznu (valutnu) klauzulu, a ona nije dobra jer:
a. je u Hrvatskoj kuna, po zakonu, novac, a novac je i sredstvo štednje;
b. su strane banke, uz pomoć HNB-a, Vlade i Sabora isključile kunu kao novac;
c. deviznom klauzulom sav rizik u poslovanju preuzimaju građani, a banke pobiru vrhnje;
d. devizna je klauzula najviše štete napravila građanima. U europskim zemljama sa sličnim poteškoćama banke, država i građani zajedno snose rizik.
 EVO ZAŠTO TREBA OVRHE PROVODITI PRAVEDNO I POŠTENO
Nesposobnoj i kapitalistima naklonjenoj vlasti, sve financijske probleme rješavaju najsiromašniji. Njima su nameti sve veći a primanja sve manja. Zbog sve manje kupovne moći i kredita koji se iz dana u dan povećavaju upravo zbog devizne klauzule, hrvatski građani sve teže podmiruju obveze, mada za to snose najmanju krivicu. Vlast mora ovrhe provoditi pošteno i pravedno. Nikome nitko ne smije zbog duga uzeti više od trećine primanja. Dostojanstven život svih građana zajamčen je čak i Ustavom.
 EVO ZAŠTO RADNICIMA KOJIMA 2. MIROVINSKI STUP NIJE BIO OBVEZA TREBA OMOGUĆITI POVRATAK U SUSTAV GENERACIJSKE SOLIDARNOSTI
Dosadašnja praksa je pokazala da tzv. mirovinska reforma pogoduje fondovima, a ne budućim umirovljenicima. Radnici su se uključivali u 2. mirovinski stup samo zato što ih je vlast u tu novu pljačku namamila te ih ostavila nezaštićene. Treba hitno promijeniti zakon, kako bi se oni koji nisu bili obavezni prihvatiti 2. mirovinski stup vratili u sustav generacijske solidarnosti, iz kojega treba isključiti sve privilegirane mirovine.

Potpisi će se prikupljati i u Gradu Visu, pa me možete kontaktirati radi dogovora o provođenju akcije.

1 komentar:

  1. fala vragu da niko pocme mislit glavon a ne priko televizije

    OdgovoriIzbriši