srijeda, 14. rujna 2011.

Vis, VERN i Vermeulen.


V kao Vis, VERN i Vermeulen. Potpisivanje ugovora između Grada Visa i veleučilištva VERN kojim bi otok Vis dobio međunarodni sveučilišni kampus, u kojem bi od listopada do lipnja boravili i radili studenti i profesori, treba u svakom slučaju podržati. I za to dignuti palac i gradonačelniku i gradskom vijeću.
Ipak, treba baciti i svjetlo i na drugu stranu priče. Ne mogu ne spomenuti Vermeulena. Prema Okvirnom sporazumu o suradnji na projektu osnivanja međunarodnog sveučilišnog centra na Visu obveza je bila Vermeulena da uredi fasadu i da da prostor u zakup. Za zakup se navodi da će biti po dogovorenoj povoljnoj (za koga?) cijeni i da će se to utvrditi posebnim ugovorom. Lipe li obveze, urediti svoju fasadu i dati prostor u zakup po cijeni koju dogovoriš. I ja bi takvu obvezu, da uredim kuću, a da se turisti obvežu na dolazak. Uz cijenu koju dogovorimo, a da im grad za to dade lovu tako da im bude lakše platiti ono što ugovorimo. To su njegove obveze. A prava? Nakon isteka ugovora ima pravo prenamjene i uporabe prostora  prema svojoj odluci. Znači, što će biti na tom prostoru, nakon isteka zakupa, određivati će isključivo Vermeulen. Zaboravite prostorni plan, a i po njemu je već dobro prošao, odluku o tom prostoru neće donositi građani Visa nego gospodin Philip Vermeulen, osobno.
Hm, Grad Vis se odrekao prava da sam odlučuje u dijelu svog prostora, odrekao se komunalne nadoknade, plaćati će 200.000,00 kuna godišnje VERN-u i sad sve to više ne izgleda sjajno kako bi se reklo po potpisivanju ugovora. 
Ipak, za zaključno, bez obzira na izneseno, treba podržati ugovor, tim više što je VERN ozbiljan partner i jedno od rijetkih privatnih veleučilišta koje i u ovim tmurnim vremenima solidno plovi.

3 komentara:

  1. Pohvalan je dolazak VERN-a na Vis, ali svašta će tu isplivat. Po meni nije u redu da se grad odriče komunalne naknade jer to kod nas "malih" može izazvat revolt pa i mi nećemo plačati komunalnu naknadu, a također nije u redu da grad iz svog siromašnog proračuna daje bogatom Vern-u i Vermulenu 200.000 kn godišnje. A tko će napravit najbolji posao sa apartmanima ostaje tek za vidit, ali vjerojatno su najbolje karte već odavno podijeljene.

    OdgovoriIzbriši
  2. vern će sve sam odradit,i di ćedu spavat i dićedu jist studenti. paklena osovina na visu ponovo na djelu

    OdgovoriIzbriši
  3. Oko spavanja je posebna priča. Privatnim iznajmljivačima se u TZ ponudilo da se izjasne da li su voljni u razdoblju od 01.10.-30.06. primat studente. A malo njih zna da se u u potkrovlju Jugoplastike (VERN-a) radi 30 soba. Čemu laži? Ako to sve skupa uopće zaživi palac gore.....

    OdgovoriIzbriši