utorak, 4. veljače 2014.

Maslinarska radionica


Večeras su u Gradskoj vijećnici grada Visa, znanstvenici sa Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša održali izuzetno poticajnu maslinarsku radionicu. 
Dr.sc. Gabriela Vuletin Selak predavala je o kompatibilnosti sorti u oprašivanju i oplodnji maslina. Na temelju analiza oplodnje, u tri maslinika, utvrđeno je da je najbolja kombinacija kod oprašivanja između sorata oblice, levantinke i leccina, a iz razloga što se njihovo cvjetanje, dobrim dijelom, odvija u isto vrijeme. Navela je kako se pendolino pokazao kao loš oprašivač, iako smo ga pretežito sadili radi oplodnje. Utvrđeno je da je preko 50% cvjetova oblice besplodno, a pokazalo se da leccino ima najviše plodnih cvjetova.
Mr.sc. Jakša Rošin upoznao nas je sa agrotehničkim mjerama uzgoja maslina sa naglaskom na rezidbu.
Dr.sc. Mirella Žanetić upoznala nas je o utjecaju raznih čimbenika na kvalitetu ulja. Osnov za dobivanje kvalitetnog ulja je rana berba, brza prerada i čuvanje u bačvama od inoxa na hladnom i tamnom mjestu. Plastične posude mogu se koristi samo kod transporta, radi negativnih svojstava plastike. Gorkost ulja ukazuje na prisutnost najzdravijih sastojaka ulja, a to da ulje nije bistro je znak da su sačuvani korisni elementi.
Maslinari, koji su se okupili u znatnom broju, postavljali su pitanja, a na kraju su mogli kušati ulja raznih kvaliteta.

       

Nema komentara:

Objavi komentar