ponedjeljak, 31. ožujka 2014.

Nagradno pitanje: što je Gradsko vijeće Grada Visa zaključilo o turizmu?


Gradsko vijeće Grada Visa imalo je tematsku sjednicu o turizmu. I o tome nije donijelo nikakve zaključke, prijedloge, odluke, upute, niti se o bilo ćemu glasalo. I to je jedina istina. 
Mogu se pisati pamfleti, komentirati, ali kad se sve to ostavi sa strane ostaje da se Gradsko vijeće o turizmu nije izjasnilo. Mogu se neovlašteno izbacivati, na internetu, dijelovi zapisnika koji završavaju isključivo sa "prima se na znanje", ali to ništa ne može promijeniti. Prima se na znanje? Asti boga što je to bitno i obvezujuće! 
Osim Miće Radišića i dobro tempiranih pitanja i komentara Marije Mladineo, ne pamtim da se bilo što ozbiljnije razgovaralo o turizmu. Ali dobro pamtim da je većina rasprave bilo o terminu održavanja "Viške noći", koja se poklapa sa zadnjom večeri "Big game fishing" u Komiži. Iako je direktor TZ molio da mu pomognu kod određivanja datuma, jer će mu kasnije biti teško pronaći izvođaće, ni to nisu bili u stanju zaključiti. O tome se raspravljalo dugo, kao da je taj jedan dan bitan za viški turizam.
A nije da se nije imala dobra osnova za raspravu. Direktor TZ dostavio je Analizu turističke sezone 2013., te financijski plan i Program rada za 2014. Odbor za turizam i Odbor za gospodarstvo dostavili su svoje zaključke o turizmu.  Zaključci  Odbora nisu zaključci Gradskog vijeća. Što više zaključci Gradskog vijeća mogu biti i suprotni zaključcima njegovih savjetodavnih tijela. O tome se najmanje raspravljalo.
Ali još uvijek nije kasno! Ostavimo sa strane sve, uključivši sve do sada napisano. Pozivam na razum. Dajte, na slijedećoj sjednici usvojite točku: Zaključci Gradskog vijeća Grada Visa o turizmu. Na temelju zaključaka Odbora, ako ne možete na temelju rasprave, formirajte zaključke Gradskog vijeća. Onda će to imati i te kakvu snagu i obvezivati će. Svakako, tada bi se zaključci trebali dostaviti Turističkom vijeću Grada Visa na razmatranje.
Zašto ja stalno o zaključcima? Zato što su oni osnov za slijedeću raspravu. Moći će se ići od točke do točke, usvojenih zaključaka, i vidjeti što se uradilo. I tek tada će se moći raspravljati o odgovornosti ili pohvalama za sprovođenju zaključenog.

Nema komentara:

Objavi komentar