utorak, 13. prosinca 2016.

Gradovi Vis i Komiža bogati gradovi?


Institut za javne financije izdao je podatke o ostvarenju proračuna općina, gradova i županija u 2015. Na temelju tih podataka osvanuli su u medijima podaci o najbogatijim gradovima. Međutim, to najbogatiji mora se uzeti sa rezervom. 
Institut za financije izradio je tabelu prema kojoj se grad Vis po proračunskom prihodu za 2015. godinu po stanovniku nalazi na 13., a grad Komiža na 17. mjestu od ukupno 128 gradova u Republici Hrvatskoj. Grad Vis ima 6.865 kuna proračunskog prihoda po stanovniku, a 7.256 kuna rashoda po stanovniku. Grad Komiža 6.604 kuna proračunskog prihoda po stanovniku, a 6.550 kuna rashoda po stanovniku.
Da se temeljem samo proračunskog prihoda po stanovniku ne može govoriti o bogatim jedinicima lokalne samouprave vidljivo je i po tome što bi temeljem istog principa Ličko-senjska županija bila najbogatija županija.
Upravo zato i Institut za javne financije navodi da im je cilj bio "što jednostavnije predočiti osnovne podatke o ostvarivanju proračuna hrvatskih lokalnih jedinica u 2015." te "da sam proračun ne mora uvijek odražavati stvarno financijsko stanje lokalnih jedinica."

Nema komentara:

Objavi komentar