petak, 14. rujna 2018.

Nova Issa - svjetski centar za otočni život i kulturu


Jučer je na Visu završio mini simpozij s temom "Nova Issa - svjetski centar za otočni život i kulturu" u organizaciji Anatomije otoka. Cilj je novog projekta koji Anatomija pokreće na Visu istražiti mogućnosti organiziranja jednog centra koji bi okupljao sve otočne države svijeta na Visu. U svijetu ima ukupno 100 država koje imaju otoke u svom sastavu. Pravih otočnih država ima 60, dok ostale imaju otoke kao dio svojih teritorija. 
Projekt je na "dugom štapu", zamišljeno je da se "pomalo" skupljaju informacije o otočnim državama, kontaktira ih se i sa zainteresiranima uspostavlja suradnja. 
Na simpoziju je sudjelovalo 14 sudionika, 3 japanska profesora i 4 studenta, 2 profesora i 2 studenta s Arhitektonskog fakulteta iz Ljubljane, jedna profesorica iz EAPB Paris Val de Seine, jedna s Arhitetonskog fakulteta u Zagrebu te predstavnik Anatomije otoka. Prvi dan su se upoznavali s prostorima grčke Isse, a drugi dan su održana predavanja u Kulturnom centru Ivan Vitić u Komiži (prof. Joško Božanić o Geoparku viškog arhipelaga i prof. Darko Radović o 4 diplomska rada studenata Politecnico di MIlano na temu viškog Prilova). 
Popodne su se obilazila viška sela, a navečer je bio radni sastanak sa zaključcima. Najvažniji zaključak je da treba nastaviti s tom temom.
Tekst i fotografija: Boško Budisavljević

Nema komentara:

Objavi komentar