četvrtak, 30. siječnja 2020.

Projekt Nova Issa-Gastro linija


Svaka država ima svoju kuhinju. Najčešće su one mješavine više utjecaja, povijesnih, klimatskih, etničkih i drugih. Pretraživanje prehrambenih navika pojedine zemlje daje vrlo zanimljive rezultate. Sugerira da se neko nepoznato jelo napravi i u drugoj sredini u kojoj nije poznato.To daje još veće bogatstvo kulinarskih postupaka, potiče radoznalost i skupljanje novih iskustava. 
Udruga Anatomija otoka s otoka Visa svojim projektom "Nova Issa – svjetski centar za otočni život i kulturu" lansira jednu ideju koja ne bi bila komplicirana za realizaciju, a donijela bi jednu atrakciju više na otoku. 

Moći probati na Visu neko islandsko jelo, malteško ili irsko moglo bi povećati gastronomsku ponudu kako za stanovnike tako i za turiste. Ne traži velika sredstva, a može se implementirati na niz načina. Može se raditi po receptima, mogu se organizrati dani te i te kuhinje, mogu se pozvati autohtoni kuhari. Za početak bi se ograničili na susjede. U Mediteranu su dvije otočne države, Cipar i Malta. U ostatku Europe su još samo tri, Ujedinjeno kraljevstvo, Irska i Island. Možemo li zamisliti da na Visu, od početka lipnja do kraja rujna imamo tjedne tih kuhinja. Neosporno bi to bilo zanimljivo i atraktivno. Kao primjer mogli bi izabrati po dva jela iz svake od kuhinja ovih pet otočnih država : Cipar – souvlaki i moussaka Malta - bragioli i fenkata Ujedinjeno Kraljevstvo – engleski doručak i riba s čipsom Irska - Colcannon i Boxty Island - Beinlausir fuglar i Lifrapilsa Da i domaćini ne ostanu zanemareni nudili bi : Vis – komiška pogača i hobotnica na salatu 
Dobar tek!
Slike su skinute sa interneta.
Boško Biudisavljević

fenek Malta

Fish-chips Engleska

Ciparska kuhinja

Beinlausir fuglar

Nema komentara:

Objavi komentar