srijeda, 1. travnja 2020.

Kako se stvaraju fake news o koroana virusu

fotografija sa CNN-a

Na društvenim mrežama kružne raznorazne lažne vijesti o korona virusu. Zlonamjerni manipulatori naprave smjesu od točnih brojki, laži, poluistina, a onda naivni to šire i po onoj Goebbelsovoj stotinu puta iznesena laž postaje istina. Tako ubace točan prosjek umrlih u Italiji, lažu da se svaka smrt računa kao smrt od korone, pa prosjek zbrajaju sa vršnim brojkama i tako manipulacijama šire kako je broj umrlih od korone beznačajan. 
Kad se sutra budu radile analize koliko je umrlih od korone, neće biti bitni prosjeci na razine Italije nego npr. koliko je umrlo u Bergamu u vrijeme korone, a koliko u nekom drugom gradu u Italiji, gdje je korona došla kad su se na vrijeme poduzele mjere. U Bergamu, gdje je najgore, zakasnilo se sa poduzetim mjerama, pa su oni primjer što se dešava kad se one na vrijeme ne poduzimaju.
Iznose se poluistine, pa tako navode da u Švedskoj normalno rade škole. A istina je da rade vrtići i osnovne škole, a ne rade srednje škole ni fakulteti. Ne govore da je Švedska prvo zabranila okupljanja veća od 500 osoba, a sada veća od 50. Ne govore da Švedska ne mora kupovati respiratore, jer ih proizvode. U Švedskoj je preporuka kao zakon, a kod nas se zabrana shvaća kao preporuka itd. Uglavnom Švedska polako uvodi mjere, a broj umrlih u odnosu na broj stanovnika je bitno veći nego u Hrvatskoj.
Pa uspoređuju da je od gripe u Hrvatskoj umrlo više ljudi, bez samoizolacije, a da ih sada od korone umire puno manje. Naravno, neće reći da je od korone za sada umrlo manje osoba upravo iz razloga što se poduzimaju ove mjere. Niti da se za gripu cijepimo i da postoje lijekovi, a za koronu ne postoji ni cjepivo ni ljekovi. 
I zato, dok znanost ne odradi svoje, držite se uputa i ne širite lažne vijest.
#OSTANIDOMA

Nema komentara:

Objavi komentar