petak, 2. listopada 2020.

Važno upozorenje maslinarima


 

Obavijest maslinarima 30.09.2020. 
Splitsko-dalmatinska županija 
Posljednjih desetak dana u našoj županiji su zabilježeni vremenski uvjeti koji jako pogoduju infekcijama i razvoju gospodarski najznačajnije bolesti masline paunovog oka ( Spilocaea oleagina). Preporučujemo provesti preventivne mjere zaštite uz strogo pridržavanje propisane karence.
Također, upozoravamo maslinare da se na opažačkim punktovima bilježi let maslinine muhe (Bactrocera oleae) iznad praga štetnosti od srednjeg do jakog intenziteta. Zbog povoljnih uvjeta za njen razvoj očekuje se daljnji rast brojnosti štetnika. Maslinare upućujemo na pregled maslinika, a ovisno o stanju u masliniku i vremenu planirane berbe (ako se mogu ispoštivati propisane karence sredstava za zaštitu bilja) preporučujemo ili nastaviti s provođenjem preventivnih mjera suzbijanja metodom zatrovanih mamaca ili tretiranje cijelog nasada. Izbor metode ovisi o prethodno poduzetim mjerama zaštite, konkretnom stanju u masliniku koji se temelji na praćenju maslinine muhe žutim pločama (prag štetnosti 2-3 maslinine muhe/tjedno) i pregledu plodova. Prag štetnosti za tretiranje metodom mamaca je ulov od dvije muhe/tjedno na običnoj žutoj ploči ili do 5% napadnutih plodova. Kurativno tretiranje ( cijelog nasada) preporučamo u nasadima gdje je zaraza dosegla oko 10 %.
Pripravke koristiti prema uputama proizvođača uz strogo poštivanje karence. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način.
Silvija Marušić dipl.ing.agr. Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva

Nema komentara:

Objavi komentar