ponedjeljak, 28. lipnja 2021.

Obavijest vinogradarima-Zlatna žutica

 


Simptomi na listovima (www.savjetodavna.hr)

Ministarstvo poljoprivrede
 Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva 
 Obavijest vinogradarima-Zlatna žutica vinove loze 
 23.06.2021. Splitsko-dalmatinska županija 

Prema Naredbi o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze(Grapevine Flavescense dorée) NN 48/18 (NAREDBA) posjednici vinove loze obavezni su provoditi preventivne mjere u nezaraženom području u koje spada Splitsko-dalmatinska županija. PREVENTIVNE MJERE OBUHVAĆAJU: 
Pregled glavnih biljaka domaćina: vinove loze, križance roda Vitis i obične pavitine na kojima se bolest razvija radi uočavanja simptoma koji upućuju na zarazu fitoplazmom. 
U slučaju sumnje na zarazu obavezno obavijestiti fitosanitarnog inspektora ili Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo. 
U matičnim nasadima i rasadnicima vinove loze redovito pratiti prisutnost prenositelja (vektora) bolesti američkog cvrčka ( Scaphoideus titanus)žutim ljepljivim pločama. 
Suzbijati vektora ako se utvrdi njegova prisutnost u vinogradima, matičnim nasadima i rasadnicima prema naredbi. 
Zapuštene vinograde privesti poljoprivrednoj proizvodnji te ga redovito obrađivati i održavati u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu( NN 20/18) 
 SIMPTOMI: Simptomi zlatne žutice pojavljuju se krajem lipnja i vidljivi su do kraja vegetacije. 
Na listovima: Kod bijelih sorti listovi požute, a kod crvenih intenzivno crvene, promjena boje počinje od žile lista. Kod većine sorti listovi se uvijaju prema naličju i poprimaju karakterističan kopljast izgled, zbog nakupljanja ugljikohidrata lišće postaje krto pa se nakon stiskanja u ruci mrvi.
Na mladicama: Dio mladica ostaju zelene nedozrijevaju zbog čega se tijekom zime smrzavaju te propadaju. 
Na grozdovima: Cvat se suši i ostaje na trsu, a zaraženi grozdovi venu i ne dozrijevaju.
Silvija Marušić, dipl.inž.agr.

američki cvrčak

Nema komentara:

Objavi komentar