petak, 17. rujna 2021.

Prati se let maslinine muhe!


 

Ministarstvo poljoprivrede 
Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva 
 06.09.2021. Splitsko-dalmatinska županija 

Obavijest maslinarima

 Nakon dugotrajne suše i visokih temperatura koje su obilježile srpanj i veći dio kolovoza kada smo bilježili nisku populaciju maslinine muhe ( Bactrocera oleae), početkom rujna dolazi do povećanja broja odraslih jedinki na feromonskim lovkama.

Upućujemo maslinare na redoviti pregled žutih ploča i uzorkovanje plodova, jer su moguće zaraze maslininom muhom, posebno u maslinicima koji su u okućnicama, na dubljim tlima te koji su se tijekom ljeta navodnjavali.

U maslinicima u kojima štetnik na žutim pločama prijeđe prag štetnosti (2  muhe na ljepljivoj ploči/tjedno) preporučujemo nastavak primjene preventivne metode zatrovanih mamaca kojom se suzbija odrasli oblik maslinine muhe prije nastanka zaraze.

Kao gotovi mamac može se koristiti ekološki prihvatljivi pripravak Success bait (spinosad sa atraktantom).

Kurativna metoda (tretiranje cijele krošnje) je opravdana ako se utvrdi 10 % zaraženih plodova.

Prema Fis bazi https;//fis.mps.hr/trazilicaszb/ na dan 06.09.2021. registrirana sredstva za maslininu muhu su

·       Na osnovi fosmeta( trgovački naziv Imidan 50WG)

·       Na osnovi deltrametrina*( trgovački naziv: Decis 2,5 EC, Desci 100 EC, Poleci plus, Scatto, Rotor plus, Demetrina SC)

Napomena: * Projektom istraživanja osjetljivosti maslinine muhe (Bactrocera oleae) na insekticide tijekom 2018. i 2019. godine na jadranskom dijelu Hrvatske, pripravci na osnovi deltrametrina imaju dozvolu, ali nemaju učinkovitost u njenom suzbijanju (https://rezistentnost-sbz-hr).

Silvija Marušić dipl.ing.agr.


Nema komentara:

Objavi komentar