srijeda, 7. lipnja 2023.

Maslinari oprez! Maslinin moljac!


 Ministarstvo poljoprivrede
Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede 

Obavijest maslinarima 06.06.2023. 
Splitsko-dalmatinska županija
 
Obavještavamo maslinare da se na opažačkim lokalitetima u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilježi let 2.generacije maslinina moljca (Prays oleae) iznad praga štetnosti, srednjeg do vrlo jakog intenziteta. 
 Optimalno je obaviti zaštita maslina kada je plod veličine oko 5 mm, međutim zbog svakodnevnih oborina na nekim lokalitetima primjena je otežana te se preporuča zaštitu izvršiti čim uvjeti na terenu dopuste. 
U maslinicima koji nisu u sustavu ekološke proizvodnje može se primijeniti jedan od pripravaka čija je djelatna tvar: ● spinetoram – DELEGATE 250 WG ● deltametrin – DECIS 2,5 EC, DECIS 100 EC, SCATTO, ROTOR SUPER, RITMUS, POLECI PLUS, DEMETRINA 25 EC, DELTAGRI, GRIAL 
Maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje maslinika smiju koristiti pripravke na osnovi ● Bacillus thuringiensis – BELTHUREL, BIOBIT WP, DIPEL DF. 
Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute na etiketi.. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/). 
Prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja. 
 Silvija Marušić dipl.ing.agr.

Hrvoje Mratinić postavio je lovke za maslinina moljca na otoku Visu i uputa je i za nas.

Nema komentara:

Objavi komentar