subota, 5. lipnja 2010.

Lokacije za uzgoj ribe na otoku Visu


Članak 41. Odluke o donošenju Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije glasi:

Područja pogodna za uzgoj i razvoj riba i školjkaša određena su definiranjem zona podesnih za marikulturu i potencijalnih lokacija za kavezni uzgoj ribe i to:
- Uvala Drašnice;
- Marinski zaljev;
- Akvatorij otoka Klude;
- Otok Čiovo .- uvala Kruščica i Sv. Fumija;
- Otok Drvenik V. - uvala M. Luka i Luka Drvenik;
- Otok Šolta - zapadna obala i područje otočića Stipanska, Balkun, Grmelj, Rudula, Saskinja, Polebrnjak i hrid Kamičić, uvala Šipkova, uvala Tatinja, uvala Senjska, uvala Stračinska i uvala Šešula.;
- Otok Brač - uvala luke (Povlja), uvala Smrka, uvala Mala i Vela Grška, uvala Lučice, uvala Osibova, uvala Bobovišća, uvala Tiha, uvala Stiniva i uvala Stipanska;
- Otok Hvar - uvala Lukova, uvala Vlaška, uvala Duga, uvala Tiha, uvala Pelegrin, uvala Duboka, uvala Kozja i uvala Rasovatica; i
- Otok Vis - istočna obala i područje otočića Ravnik, Budikovac veliki, Budikovac mali, Pržan mali i Greben, Luka Rogačić, uvala Gradac i uvala Oključan.

Na istočnim dijelu otoka, možda i najljepšem, županijska vlast, mimo volje višana, planira ribouzgajališta (glupost, zloća i pohlepa prva). O kakvoj gluposti se radi vidi se i po tome što upravo na tom području planiraju izgraditi max 750 turističkih postelja (glupost, zloća i pohlepa druga).
To bi bio doprinos planskoj i turističkoj znanosti: u istom prostoru masovni turizam i uzgoj ribe. Njihov moto je očito: masovno kupanje u moru krvi tune ili masovno plivanje sa zaklanim tunama.
Neznam što vi mislite o diplomama tih bajnih planera, ali ja znam što bi sa njihovim diplomama. Ustvari, ni ja neznam što bi s tim diplomama, jer nisu dobre ni za WC.
Grad Vis je zatražio da se iz plana ukinu zone marikulture u akvatoriju na potezu uvala Rukavac - otok Ravnik - otok Budihovac - punta uvale Zaglav što treba podržati.
Međutim, vrag leži u tome što upravo ta županijska vlast, koja je nametnula zone marikulture, daje koncesije za njih. Sasvim je moguće da jednom osvanu kavezi za ribu, a da nitko stanovnike Visa ne upita žele li to.
Malo ja nade polažem u promjenu Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije, a više u kurente (morske struje).

2 komentara:

  1. Sramotno! A sramotno će biti i ako mi dozvolimo da sve ovo što nam donosi taj novi prostorni plan prođe bez ikakvih prosvjeda koji bi pokazali makar pokušaj da se suprotstavimo takvoj tiraniji neznanja i nesposobnosti. Prosvjedujmo! Ovo je naš otok i ne dozvolimo im da ga unište zbog svojih sitnih (ili malo krupnijih)interesa. Prosvjedujmo!

    OdgovoriIzbriši
  2. branit cemo se miliom ili silom. dovoljno je sta su izrovali pola otoka za one visnje ili sta li vec picka im materina, i to sad nedaleko srebrne!

    OdgovoriIzbriši