srijeda, 13. travnja 2011.

Paunovo oko u viškim maslinicima

Topla i vlažna jesen i zima pogodovali su širenja paunovog oka u viškim maslinicima. Paunovo oko (Spilocaea oleagina/Cast./) najraširenija je gljivična bolest na maslini. Simptomi paunova oka su vidljivi na listu. Otpadanje lista dovodi do smanjenja uroda i slabljenja kondicije stabla.

Jurica Fadić, iz Hrvatska poljoprivredne savjetodavna službe, uzeo je iz četri maslinika zaražene grančice oblice i dao ih na analizu u Institut za jadranske kulture i meloraciju krša. Utvrđeno je da je u masliniku sa područja Lorca zaraženost 12 %, Podhumlja 13,5%, Zlo polja 57% i Podstražja 93%. Naglašavam da se radi o pojedinačnim maslinicima i samo o stablima oblice, a ne o zarazi na nekom području. Primijetio sam da su na paunovo oko, osim oblice, izrazito osjetljive levantinke, coratina i ascolana. Srećom, kod mene je najzastupljeniji leccino, koji se osim odlične rodnosti i vrhunskog ulja, pokazao i najotporniji.

U zaraženim maslinicima sada se više ništa ne može uraditi. Zaštita masline protiv uzročnika paunova oka provodi se fungicidima na osnovi bakra. (Cuprablau Z, Bakreno vapno W 50, Bordoška juha 20, Champion, Nordox 75 WG ili pak neko drugo sredstvo na bazi bakra). Tretiranje se provodi najmanje 60 dana prije planirane berbe plodova masline, bilo za konzerviranje ili za proizvodnju ulja. Preporučuje se ponoviti tretiranje odmah poslije berbe plodova, a koje će ujedno štititi maslinu od širenja bakterijskog oboljenja od raka masline. Prskanje masline obavljati izjutra, a najmanje 2-3 sata prije kiše.

Nema komentara:

Objavi komentar