ponedjeljak, 29. kolovoza 2011.

TZ Grada Visa - boravišna pristojba


Turistička zajednica Grada Visa jedva financijski preživljava, jer joj hotel i neki nazovi turistički djelatnici ne uplaćuju boravišnu taksu ni članarinu. Oni su obvezni od gosta naplatiti boravišnu pristojbu i proslijediti je turističkoj zajednici. Naime, boravišna pristojba nije njihov novac, niti prihod, te nemaju pravo s njim raspolagati.
Kad ukradeš 10 kuna onda si lopov, a kad dvije godine neuplatiš boravišnu pristojbu onda si uspješan turistički djelatnik. Lako je tuđim k..........unama (eh, ipak je ovo kulturni blog) izigravati uspješnog poslodavca.
Turistička je zajednica podnijela prijavu državnom inspektoratu, ali kako je ova država totalno neorganizirana i neefikasna ja u to nemam puno vjere.
Gotovo sav teret financiranja turističke zajednice zasniva se na uplatama boravišne pristrojbe od strane registriranih privatnih iznajmljivača i pitanje je dokle će oni tolerirati ovakvu situaciju. Ja osobno više neću, a za početak barem ovaj post.

24 komentara:

  1. Svaka čast gospodine Vojkoviću na hrabrosti! Mnogi bruje a ništa ne poduzimaju. Činjenica jest da je u protekloj sezoni nekoliko inspektora posjetilo Medini-ja, ali nisu "uočili" nepravilnosti (rad stranog državljanina, nezakonito dobivena koncesija na plažu, te neplaćanje koncesije Gradu Visu-očito nisu prekršaji od neke važnosti). Pa onda dotični gospodin ima i pravo. A vi gospodo u TZ-u "udarite" po "malim" privatnim iznajmljivačima!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. šta mu grad ne ukine zakup vile kada ne ispunjava te obveze. sigurno postoji način

    OdgovoriIzbriši
  3. Da, i ja se pitam. Triba imat m....(hrabrosti) za to. Nije lako sić granu na koju sidiš. Sitimo se vrimena kad je kafić "Riva" dat u zakup, tko je tada bio na čelu "Vis" d.d. (milo za drago). A jadni mi naivni!

    OdgovoriIzbriši
  4. Dovoljno je pogledati da u Komiži ima samo 125 prijavljenih iznajmljivača i sve će vam bit jasno - http://www.tz-komiza.hr/info/mapa-weba.

    OdgovoriIzbriši
  5. Komentar ce biti objavljen nakon sto se odobri. A moj Zeljko i ti si CENZOR

    OdgovoriIzbriši
  6. A koko na Vis imo privatnih iznamljivači, veči ili manji nego u Komižu. Koko imo Komiža a koko imo Vis godišnje prijovljenih noćenji. Je ku zno. A ca se tiče TZ Visa boje da vaka kaka je krepo nego da preživljava. Ca su ucinili za turizam, di je to turističko vijeće, ca cini. Sumo dilidu ploće a ne lavurodu ništa. Ne bronim nikoga ali oni u TZ su stvarno katastrofa

    OdgovoriIzbriši
  7. Eh, jedva sam naštimao da mogu komentirati svoj post :)
    Ako me čitaju ono dvoje što im nisam pustio komentare onda im poručujem da jedan izbaci ono što mu je pričao talijan, a drugog o tome tko prima goste na crno pa ću ih objaviti.

    OdgovoriIzbriši
  8. Evo jučer je Državni insektorat posjetio Medinija(100% istinito) i nepravilnosti nema. Mislim da iza bandita stoji još veći bandit(ako napišem koji, možda nećete objavit komentar, pa stoga mislim na splitskog gradonačelnika).

    OdgovoriIzbriši
  9. Zavisi na što se odnosila inspekcija. Vjerojatno u tom segmentu nema nepravilnosti, ne treba odmah u svemu tražiti zavjeru. Život nije crno-bijel.

    OdgovoriIzbriši
  10. Medinija nemam zašto ni branit ni napadati ali ipak nevjerojatan je naboj kojim pojedini komentatori pljuju po ljudima a nemaju hrabrosti stavit svoj potpis ispod komentara.Nije ni u redu staviti sliku poviše teksta tako ispada da samo Medini ne plača pristojbu sigurno ima i večih dužnika,neprijavljene iznajmljivače neću ni spominjati.Problem TZ nije u Milni ni hotelu već u dugogodišnjem neradu i lošem radu,ovi problemi se samo prikazuju za prikrivanje stvarnih.Znam da grad preko Medinija prebija sa RTV Slovenije 50000E godišnje i da je gradu i te kako u interesu da je Medini živ a i na natječaju za Milnu on je bio jedini zainteresirani.U slučaju otkaza Mediniju i uskračivanju rtvu ljetovanja po posebnim uvjetima grad bi morao isplatiti oko 400.000E a gradu koji je u minusu sa svojim proračunom preko 1,5mil,kuna to bi sigurno dobro došlo.Dakle nisu sve stvari crno bjele ima tu još interesantnih detalja ali očito je namjera bila ocrniti nekoga tko bar pokušava nešto raditi u korist pojedinih anonimaca ali to je na Visu stara boljka.Mogli bi presjednik TZa i ostali čimbenici u njoj pokušati predočiti javnosti gdje je utrošeno preko 200,000,00kn za viško ljeto i kakvi su efeki tolikog troška koja je kvaliteta programa i koliko je tko od toga dobio.Tko je bez grjeha neka prvi baci kamen.

    OdgovoriIzbriši
  11. Bacam kamen i to najrađe Linčiru u glavu!!!!!! Prvi komentar čestita g.Vojkoviću na hrabosti i ja osobno, uostalom čovjek javno iznosi svoje mišljenje. Kome je u interesu da Medini posluje i duguje, osim pojedincima. Pa da je on platio svoja dugovanja sigurno bi Grad imao manje minusa,a i TZ sigurno. Ajme meni koliko bi se sad moglo pisat o poslovanjima ostalih javnih subjekata u Gradu, a o privatnicima da ne govorimo (čitaj restoranima, iznajmljivači su male ribe). A o viškom ljetu: mislim da je bilo kvalitetnije nego lani, kada se utrošilo više (sa davanjima za direktoricu, koja je dovedena od strane viških sotonista koji ovaj škoj vode u dno dna). Višani i ljubitelji Visa, otvorite oči, bojim se da će nam biti kasno. Ja sam otišao davno, a Vama želim sreću........trebat će Vam!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  12. Evo upravo idem popit kavu kod jednog ugostitelja pa me možete tamo pronaći i bacit kamen u glavu.Moram vas izvjestit da su ti privatnici ugostitelji,vlasnici restorana, nažalost ostali rijetki koji posluju u gradu kojeg ste vi odavno napustili i znam pouzdano da je jako mali broj onih koji duguju gradu i TZ.Oni koji rade i posluju pune gradski proračun i kao takvi imaju pravo i znati gdje im se troše sredstva.Ne branim Medini samo tvrdim da se izvrjeđalo nekoga bez dovoljno argumenata za to.Kao i gosp.Vojković i ja iznosim svoje mišljene kao i uvjek javno s potpisom.A da su kao i vi vlasnici restorana i kafića otišli davno u gradu bi bilo 150 radnih mjesta manje sezonski,a oko 70 zimi.Uživajte u dijaspori molim vas kad dođete javite se da upriličimo bacanje kamena u glavu samo molim vas kad budete dolazili platite punu kartu nemojte biti višanin samo kad je trajekt u pitanju.

    OdgovoriIzbriši
  13. Ni mi jasno zoc se Medvidović ne objovi. Covik ga može marzit ili volit, ali činjenica je da on ni "no name" i da vake informacije i napadi mu moredu sumo škodit. Ili je kako pametan covik odluci ne ulazit u diskusije sa anonimnima. Ku zno, ali da ga je Željko Vojković grubo napa je činjenica. Ne znon ca se krije iza tega. Toni ga broni, a da nisu u dobre.....

    OdgovoriIzbriši
  14. Ma jo ne bronin Medvidovića ko Medvidovića meni smeto nocin na koji se nikoga napado.Razni anonimci oderu bilo koga većinu neargumentirono a ono ca i je s argumentima to bude toliko puno zlobi koja je narazumljiva.A nojveči mi smeto da se optuživonjon drugih prikrije nerad i nered .Pozdrav svima.

    OdgovoriIzbriši
  15. Na e-mail sam dobio od g. Medvidovića ovaj komentar, jer da ga pod svojim imenom ne može postaviti, pa ga u cijelosti objavljujem:

    Poštovani (anonimni, neanonimni i ini)
    „Vis a Vis“ ponekad, odnosno s vremena na vrijeme pogledam. Nekad je više, nekad manje (po mom skromnom mišljenju) interesantan ali je zato uvijek aktualan sa svojim temama. Sviđa mi se i podnaslov „polemično, ali i tolerantno“, i volio bih da je u praksi više zaživio.
    Prije nekoliko dana su me neki poznanici upozorili da ima jedna nova tema, koja bi meni mogla biti interesantna.
    Na žalost tema boravišne pristojbe, pretvorila se sa razine polemike u brutalni napad na moju osobnost i tvrtku Medini, a od tolerantnosti nema ni „t“. Dali je uvod u temu i slika smjerokaza tvrtke Medini doo, napisana/naslikana od strane vlasnika bloga utjecala na takvu silinu napada na mene, ili visoka temperatura i južina koja nadire (zadnih 25 dana nije bilo ispod 35 stupnjeva), koja nekima očigledno ne čini dobro, ne bih znao. U ovom drugom slučaju to je zona odgovornosti jedne znanosti koja se zove medicina, zapravo jedne grane te znanosti koja se zove psihijatrija.U svakom slučaju sam eto postao i „bandit“, ili u hrvatskom prijevodu „razbojnik“. Doduše, to su anonimni komentari, od ljudi koji misle da su uspjeli u životu jer eto koliko sam shvatio više ne žive na Visu. Mene za anonimne komentare i nije briga ( ja da hoću biti anoniman i da sam zločest mogao bi svašta napisati: napisati npr. Željko Vojković ili bilo tko drugi je lopov na kvadrat, ili Željko Vojković je peder, ili Željko Vojković uživa mirovinu koju nije zaslužio, ili Željko Vojković drži preko 50% gostiju na crno, ili npr. Željko Vojković svojim gostima na spavanju pruža usluge i prehrane za koju nije registriran i koju ne prijavljuje u dohotku. Možda, da Željko Vojković u svom stanu u Splitu drži podstanare a dohodak od te djelatnosti ne prijavljuje poreznoj upravi, znači iznajmljuje na „crno“ i oštećuje državni proračun.). Ovo pišem kao primjer, jer sve su to neistine, ili u najmanju ruku insinuacije, koje svakako treba provjeriti prije puštanja u javnost,ali kad se jednom puste javno onda postaju i stav onog koji ih je pustio, a i teško ih je argumentirano demantirati. Ali ja nisam zločest i to neću napisati, a niti pišem anonimno. Ali u svakom slučaju, šteta po reputaciju Željka Vojkovića ili nekog drugog, u ovom slučaju mene, je učinjena, ako bi takav komentar bio objavljen, a objavljen je. Ono što me smeta nisu neargumentirani napadi anonimnih, u hrvatskom prijevodu „nepoznati“, nego činjenica da su bez prethodne provjere pušteni u javnost pa se ti moj Željko upsss. .............. pardon ! Jakša, sad brani kako znaš i umiješ. A kad se obraniš mi ćemo te „anonimni“ opet brutalno napasti. Polemično i tolerantno, zaista nema šta. Kako će nešto biti polemično i tolerantno između anonimnih i onih koji se potpisuju imenom i prezimenom. Kamenom u glavu kaže jedan anonimac. Bravo. Zašto samo s jednim kamenom, uzmi ih sto ili tisuću. Jedan ko nijedan.
    Dakle, kad tom banditu Medini doo, dođe kao ove godine 7 inspekcija ( u prosjeku svakih 12-13 dana jedna) i inspekcijski m nadzorom ne otkriju nikakve veće nepravilnosti, onda nevalja inspekcija, nevalja država i slično. Nitko se nije zapitao pa ni Ti Željko, da možda (polu)informacije kojim baratate i na temelju kojih su išle prijave nisu istinite. Kvragu možda inspektorat radi svoj posao kako treba, a mi smo čovjeka krivo optužili, a koliko vidim i „od anonimnih“ i osudili . Konop je već u ruci, traži se pogodno stablo i grana. A on (Jakša) muči i ništa ne reagira. Ma vidi ti toga kurbinoga sina , odakle mu pravo da ne reagira. Mora reagirat, pa toliko smo mu toga nabrojili. Odakle mu pravo da ne reagira. Treba poslat inspekciju da utvrdi zašto ne reagira. A ako inspekcija utvrdi da ima pravo ne reagirat, onda nevalja ni inspekcija ni država. Ma svi su oni isti........A da ga prijavimo u Haag, međunarodnom sudu. Možda je to rješenje a?

    OdgovoriIzbriši
  16. Dana 29.08.2011. godine dobio sam službenu informaciju na sjednici Turističkog vijeća Grada Visa da "Medini" nije uplatio boravišnu pristojbu koju duguje. I to nije poluinformacija već informacija.
    Godinu dana raspolagati sa tuđem novcem je protuzakonito.
    Ja ću se kao predstavnik privatnih iznajmljivača u TZG Visa i dalje boriti za njihove interese i neću više čekati za ovakav post kao što sam uradio ove godine.
    Sramota je da jedino mi registrirani privatni iznajmljivači uredno plaćamo i boravišnu pristojbu i poreze i sva ostale račune vezane za iznajmljivanje.
    Kako smo čuli i drugu stranu medalje sa ovim zatvaram mogućnost daljnjeg komentiranje ove teme, jer je bitno izneseno.

    OdgovoriIzbriši
  17. Moj komentar nije u cijelosti objavljen. To u najmanju ruku nije fer.
    Jakša Medvidović

    OdgovoriIzbriši
  18. Hm, da, objavljena je samo prva stranica, izgleda da je prevelik pa ću pokušati u dijelovima.

    OdgovoriIzbriši
  19. nastavak komentara g. Medvidovića

    Kratko i jasno, ništa od onog što je nabrojeno, bilo u uvodu teme boravišna pristojba, bilo u anonimnim komentarima ne odgovara istini (osim dijela o redovitoj posjeti Državnog inspektorata)
    1. Ljudi iz TZ kad su radili prijavu Drž. Inspektoratu za boravišnu pristojbu, primjenili su u obračunu krive članke Zakona o boravišnoj pristojbi. Naime članak 18. Stavak 2 govori o načini plaćanja boravišne pristojbe za one koji rade sa agencijama i to u roku od 3 dana od naplate, a u svakom slučaju u roku nod 60 dana od odlaska gosta. Prema ugovoru sa agencijama (a koji su dani na uvid inspektorima) obračun sezone vrši se 30.09, a plaćanje u roku 15 dana. Dakle na dan 01.09 Medini ima obvezu za 2011 godinu platiti (bez obzira što nije naplatio) boravišnu pristojbu za goste koji su otišli 01.07. I taj iznos od 795.00 kuna je plačen. Na žalost stručni tim ljudi iz TZ Grada Visa u prijavi je tretirao Medini da treba platiti svakog 1 i 15 u mjesecu za prijavljene goste, tj. stavak 1 citiranog zakona, pa je po njima taj iznos 15.000.00 kuna. To je samo 20 puta više nego što je stvarna obaveza i takva prijava je išla i takva prijava je servirana javnosti. I što sad: inspektori došli, temeljem članka 18 stavak 2 Medini nema duga, a Ti moj Željko objavio......Pa dajte pročitajte zakone, pored ostalog i zato Vas plačamo, kako ste zapravo u zabludu doveli inspektore. Istina je da je Medini bp za 2008 u roku podmirio, a da je kasnio (ali i platio) bp za 2009 i 2010 (razlog je bila u lošoj naplati i investicijskom ciklusu, što ga svakako ne oslobađa odgovornosti) Eto to je prava informacija, a ne da 2 godine nije platio bp
    2. Rad na crno stranog državljana. Neistina, jer u Mediniju su zaposleni hrvatski državljani, svi uredno prijavljeni HZZO i HZZMO, ide im socijalno , mirovinsko i radni staž.
    3. Caffe bar Riva. Da, jesam bio sam Predsjednik uprave Vis dd, kad je temeljem Natječaja zakup dodijeljen ugostiteljskom obrtu čiji je vlasnik Ivo Radica. Bilo je tri ili četiri ponude iz Zagreba i Splita, a ja sam zauzeo stajalište i prezentirao ga NO, koji su ga usvojili, da pod istim uvjetima domači čovjek, dakle stanovnik Visa ima prednost. Ivo Radica je i povratnik iz Australije koji sa suprugom i dvoje djece vratio u svoju Domovinu i svoj Vis. Ponosan sam na takovu svoju odluku, i opet bih kad bi bio u prigodi donio istu, jer je to dobro za Vis, a može služiti i za primjer drugima koji razmišljaju o povratku. Napominjem da je to bila čini mi se 2004 godina i Ivo Radica je bio daleko i od politike, a nitko nije ni razmišljao da će on 2009 postati gradonačelnik, tako da komentari na tu temu nemaju nikakve veze. I još nešto, prijatelj sam s njim od djetinstva, zajedno smo igrali nogomet, različitih smo političkih uvjerenja ali ne pljujemo jedan po drugom, danas se rijetko i viđamo. Ne znam jeli to zabranjeno, to što smo igrali skupa nogomet, i što smo dio djetinstva proveli skupa, i jeli to nekome smeta
    4. Koncesija na plažu. Zapravo radi se o koncesijskom odobrenju, koje izdaje Gradsko koncesijsko vijeće. Medini se i 2008, pa zatim 2009 i 2010 natjecao za dobivanje koncesijskog odobrenja na plaži u Milni. Na žalost u sva tri natječaja nismo uspjeli. I nismo od toga pravili galamu, nego smo poštivali odluke Vijeća. 2011 smo se ponovo natjecali, i ovog puta dobili. E sad nastaje frka.... interesantno. A gdje češ logičnije nego da zakupac Milne, ima koncesijsko odobrenje na plažu, naravno ako ispunjava i sve druge kriterije (ležaljke, suncobrane, uplatu koncesije i registraciju za obavljanje djelatnosti sl). Mi smo sve ispunili i nakon 4 godine dobili jednogodišnje koncesijsko odobrenje.

    OdgovoriIzbriši
  20. Nastavak
    5. Najam Milne. Prema Ugovoru Grada Visa i RTV-a iz 2002 godine, narednih 18 godina gosti RTV-a imaju pravo na posebne cijene polupansiona. U praksi je to negdje 10 € ispod tržne cijene po jednom polupansionu. Ukoliko Medini to ne poštuje, te ukoliko bi RTV imao primjedbe na kvalitetu smještaja i prehrane, imao bi RTV pravo za svaku sezonu zaključno sa 2019 godinom tražiti od Grada povrat 50.000 €. Za 4 godine nije bilo nikakvih primjedbi i od kada je Medini u Milni Grad je profitirao (smanjio obvezu prema RTV-u) za 200.000. €. Istodobno je sukladno Ugovoru sa Gradom, Medini uložio cca 120.000 € u adaptaciju i rekonstrukciju kapaciteta, te je za dio kapaciteta dobio oznaku kategorije 3*. 2008, 2009, i 2010 je Medini podmirio i najam Gradu. Po naplati od agencija servisirat će se i 2011 pa će do konca godine saldo biti 0. Bilo kako bilo, u ove 4 godine vlasnik tj. Grad ima netto efekat od Medinija za najam Milne od cca 350.000 €. Danas je Medini dužan Gradu oko 3%, tog pozitivnog (za Grad) efekta., koji će se podmiriti do kraja godine. Naravo, treba ga (bandita) potirat jeli tako........
    Ima toga još....... npr. o radu i organizaciji TZ Grada Visa ali umorio sam se, a i nemam živaca.
    S ovim ja osobno zaključujem diskusije po ovoj temi, a neka me anonimni napadaju koliko hoće. Jedino ću se javiti ako me netko argumentirano i sa imenom i prezimenom prozove. Tek onda će to biti polemično i tolerantno. Ovo što je sada ipak je utjecaj juga i visokih temperatura i ja vam dragi moji anonimci (ma gdje bili) sve opraštam i srdačno pozdravljam i želim Vam svako dobro.
    Poseban pozdrav gopodinu Željku Vojkoviću
    Jakša Medvidović

    OdgovoriIzbriši
  21. Eh, stvarno se radilo u tome da je komentar predugačak, pa je to razlog što ga g. Medvidović nije mogao sam objaviti.
    A ja u svakom slučaju ne odustajem ni od jedne napisane riječi, a na drugima je da sude tko je u pravu. Bilo bi zgodno vidjeti kad su navedene uplate izvršene, a ja ću to rado objaviti.

    OdgovoriIzbriši
  22. Ne mogu ostati ravnodusna na ove komentare. Gosp Medvidovic je odlican manager, ekonomist i covjek koji zivi i radi na ovom otoku. Firma Medini radi po zakonu i gosti su mu zadovoljni. Nije u redu sto napadate covjeka koji je 2001 spasio hotel od zatvaranja, doveo ga do 3 zvjezdice te se jos uvijek trudi naci neko rjesenje da ga opet spasi premda je na rubu provalije. U medjuvremenu je hotel imao dva direktora koji nisu znali sacuvati ono sto je Jaksa postigao. Ako se ima koga tuci kamenjem i blatiti bilo bi dobro da to budu oni, a ne on koji ovom otoku i turizmu na njemu zeli dobro.

    Gosp Medvidovicu zelim jos puno poslovnih uspijeha i da opet dodje za direktora hotela. Od 2001-2007 radnici iste firme su zivjeli u blagostanju (sto su u ovoj drzavi npr. redovita placa i placene sve obaveze), a sada su u velikim problemima i blokadi - korak do stecaja. A Vi gospodine Zeljko, okrenite se malo oko sebe, pa onda pometite smece ispred svojih vrata a postene ljude pustite na miru. Lijepo je doci vikendom na otok kao umirovljenik i ne ovisiti o turizmu. Treba na Visu zivjeti i raditi cijelu godinu i to ne u drzavnoj firmi s beneficiranim radnim stazom...

    OdgovoriIzbriši
  23. zašto niste objavili komentar nego objavljujete samo ono što vama odgovara.prošla su vremena cenzure naučite se živjeti u demokratskom društvu.

    OdgovoriIzbriši
  24. Ovoj zadnoj što ništa nerazumije poručujem da pročita par postova prije, pa će vidjeti da sam zaključio komentiranje. Imam desetak komentara koji komentiraju drugačije od nje (a vrijeme je pokazalo da su u pravu), pa ni njih nisam pustio. Samo dokazi o uplati boravišne mogu promijeniti ovaj stav, uostalom to sam i napisao.

    OdgovoriIzbriši