četvrtak, 20. listopada 2011.

Smokova - umjesto oglednog primjera poljoprivrede zbrka


Zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na otoku Visu od početka ide naopako. U Komiži, kako saznajem, podnesene su i prijave. Na području Grada Visa sve je išlo tako traljavo da su zakupci tek nedavno stupili u posjed poljoprivrednog zemljišta na Smokovi.  Sa tolikim zakašnjenjem da su zakupci, radi promjene propisa, ostali bez poticaja za investicije. Iako se radi o vinarima namjerno koristim izraz zakupci, jer glupošću onih koji su ugovor sastavljali ne postoji obveza sadnje vinove loze. Tako da zakupci tamo mogu saditi ružmarin i vrisak ili višnje umjesto plavca malog.
Smokova je trebala biti ogledan primjerak uređenog poljoprivrednog zemljišta, ali ništa od toga. Umjesto da struka sve odredi, od poljoprivredne kulture do kanala za odvodnju oborinskih voda i puteva,sve je prepušteno volji zakupaca. A oni se ne mogu ni o čemu dogovoriti. Umjesto da koriste već postojeći put morati će se po vrhovima parcela bagerima rušiti i graditi novi put. Umjesto da zajednički ograde čitavo područje, svaki će za sebe ograditi svoju zakupljenu površinu itd. 
A gradska vlast, koja zastupa državu, to sve mirno gleda i linijom manjeg otpora pušta da stvari idu kako idu. Umjesto da su oni ti koji određuju pravila, jer radi se državnom zemljištu, sve prepuštaju na volju zakupcima kao da su oni vlasnici zemljišta. 

Nema komentara:

Objavi komentar