četvrtak, 17. studenoga 2011.

Izborne liste

Kako HDZ, SDP i druge stranke donose izborne liste je prestrašno. Predsjednik stranke i par glavoklimajućih zatvore se u sobu i onda određuju, po svojoj volji, one kandidate koji će im biti podložni ili donose stranci lovu. Kad nisu demokratični prema svojim članovima ne može se  očekivati ni demokratičnost kod obnašanja izvršne vlasti.
A kako to rade Hrvatski laburisti - Stranka rada? Pokazati ću na primjeru X. Izborne jedinice. Na zajedničkom sastanku našli su se svi članovi županijskih podružnih odbora izborne jedinice, svi članovi izvršnih odbora ogranaka i povjerenici. Izglasali su da prvo mjesto na listi pripadne Solinu, drugo i treće mjesto Splitu, četvrto Dubrovniku itd. Odlučeno je da jedno mjesto pripadne Visu i da se bira u ogranku Split, jer na Visu još nema ogranka laburista. A potom su svi članovi pojedinih ogranaka tajnim glasanjem između više kandidata birali svoje predstavnike. Splićani su, osim svojih predstavnika, izabrali i predstavnika Visa. Ispoštovali su dogovor, iako im to nitko nije mogao nametnuti mimo njihove volje, s obzirom na tajno glasovanje. Nitko iz vrha stranke, uključivši Lesara, nije utjecao na izbor kandidata. Statutarno postoji mogućnost da se vrh stranke umiješa samo ako ne postoji dogovor ili ako na listi bude manje od 40% žena.
Liste laburista možete vidjeti ovdje.  

1 komentar:

  1. Stivova Nezavisna lista je jedina viška lista! Nju je sakupila komiško riva koja će i glasat za nju. Kako sastovjaju svoje liste HDZ, SDP, laburisti i drugi, nos ni briga. Stiv i ekipa

    OdgovoriIzbriši