subota, 11. veljače 2012.

Predstavljanje LAG-a Brač, Šolta...


Sinoć je u Komiži i Visu predstavljen "LAG Brač, Šolta...". Predstavljali su ga predsjednik LAG-a Željko Blažević i član Mladen Alujević. LAG-ovi su obvezni okvir unutar kojeg se može povlačiti novac iz fondova EU za rualni razvoj. Osnovna zadaća LAG-a je izrada strategije razvoja, jer se samo projekti koji su strateški planirani mogu natjecati za novac iz EU fondova.
Ispostavilo se da postoji i LAG Hvar, te se gradska vlast Visa i Komiža mora opredijeliti kojem će se LAG-u priključiti. Bilo bi najbolje da se LAG-ovi udruže u jedan, kako je predložio gradonačelnik Ivan Radica. Samo bojim se da će Vis previše zaostati dok se sve to uskladi, ako uopće postoji takva njihova volja. Po mom mišljenju, otok Vis se mora prvo hitno priključiti jednom od LAG-ova, a potom raditi na ujedinjenju. Najbitnije je da su obadva grada u istom LAG-u, jer bi bilo izrazito neodgovorno da se priključe različitim udrugama.
Predmetni LAG-ovi su već u postupku izrade strategije razvoja. Po mom mišljenju, osnova za odluku kojem LAG-u pristupiti trebalo bi biti koja će udruga u izradu strategije najbrže priključiti strateška opredjeljenja naših  gradova. Mora se izbjeći situacija da prvo LAG izradi strategiju, a da je tek kasnije proširuje sa našim strateškim planovima. Naime, to bi naše gradove, udruge, ustanove, gospodarstvenike bitno unazadilo i previše bi zaostajali sa drugima u mogućnostima povlačenja novca.
U diskusiju se, između ostalih, uključili Matko Karuza koji je, opravdano, ukazao na potrebu da otok Vis bude u jednom LAG-u i Milan Senjanović koji je inzistirao da se odmah dogovore slijedeći koraci potrebni za udruživanje gradova u LAG.
Sada su na potezu gradske vlasti, odgovornost je na njima. U donošenju odluke trebali bi se uključiti i građani, udruge i gospodarstvenici. Moraju hitno, usklađeno, djelovati, da ne ostanemo izvan tokova dotoka novca. 

1 komentar:

  1. Sumnjam da bi Hvar koji sam može osnovat LAG uzeo pod sebe i Vis. Možda griješim. Razumljivo je da manji otoci koji ne ispunjaju uvjet od 5000 stanovnika se spajaju.

    OdgovoriIzbriši