srijeda, 20. lipnja 2012.

Predstavljanje IPARD programa u Komiži


Sinoć, u Komiži, predstavljeni su IPARD programi, u organizaciji Javne ustanove "RERA", Splitsko dalmatinske županije, koju je predstavljala Jelena Kurtović. IPARD programe predstavljao je Kristijan Mavrek, vlasnik konzultatske tvrtke KAJA CONSULTING. 
Predavanje je bilo stručno i informativno. Ali da li će višani koristi mjere iz programa IPARD? Uvjeren sam da neće ili će ih biti izuzetno malo. Naime, kod svih povlaćenja novca iz europskih fondova novac dolazi na kraju, kad je projekt već završen. I odlazi u zatvaranje kreditnih linija. Osiromašenom Visu novac treba na početku, a ne na kraju. Trebaju nam inicijalna sredstva. 
Poseban problem su propisani uvjeti da bi se uopće pristupilo sredstvima fondova. Propise donosi naša administracija, a ona kao da ne živi u ovoj državi. 
Godišnje, hrvatska može povući iz IPARD programa oko 35 miliona eura, ali joj uspijeva povući samo polovicu iznosa. Ulaskom u EU sredstva se povećavaju na 400 miliona eura. Da bi povukli ta sredstva trebali bi imati projekte teške 800 miliona eura ( bez PDV). Nismo u stanju povući 35 miliona eura, pa je teško zamisliti da ćemo, na ovakvom stanju ne organiziranosti države, povući 400 miliona eura.

Nema komentara:

Objavi komentar