subota, 3. studenoga 2012.

Vugava - ponos Visa

 

Danas je u organizaciji udruge Lavurat za poja, u Podšpilju, organiziran okrugli stol: Bugava-ponos Visa. Vugavom je na Visu posađeno 20 hektara, te se ubere oko 20 vagona grožđa ( 1 vagon=10 000 kg) i proizvode cca 10 vagona vina.
Vugava je viški brend i jedino se na otoku Visu proizvodi na ekonomskoj osnovi.
U sklopu 22. Smotre vinogradara i vinara "Sabatina 2012., koja se održava 15.-17.11.20121. u Bolu, biti će i radionica o vugavi. Začuđuje da organizator smotre, Zadružni savez Dalmacije, nije u pripremi radionice kontaktirao viške vinare, koji su jedini proizvođači vugave na ekonomskoj osnovi i bez kojih vugava  ne bi opstala, u tržišnom smislu. 
O kakvom se vrhunskom vinu radi pokazuje i to da je nedavno međunarodni žiri proglasio višku vugavu Lipanovića za najbolje bijelo vino Dalmacije.
Izvorni viški naziv za vugavu je bugava, a to se izgubilo i sada je u svjetskim vinskim kartama isključiv naziv vugava. Nažalost, sada je kasno za da se izborimo za ime, jer bugavu tržište ne poznaje. Ostaje na nama  da vugavu brendiramo kao, u prvom redu, vinom otoka Visa.
Večeras u Podšpilju, u okviru Sabatine, nastupaju klape Gusarice, Issa i Liket, a nakon toga tanac.

2 komentara:

  1. Ma jo mislin da vaša vugava ni nego Kuc! Bugava imo joki ukus (ni kisel kako oni od Lipanovića) a poznaje se ga po zarnu koju je puno duguljasto i puno slolko - u ono doba se je tratilo Bugavu sumo za stol. Koko jo znon, još je jedon cep Bugavi na imonju Cepotovih povarh Ženki;
    Meni se pari da se čini sa Bugavun kako se je učinilo sa carnjenkon
    Pozdrav choban

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni se pari da ste vi puno falili. Pratila se viška vugava (bugava) i pri, te se znaju njena obilježja kao sorte i vina. Kroz genetiku pokušava se otkriti porijeklo vugave. Za sada, usporedba sa svjetskom bazom gena loze nije dala odgovor o porijeklu vugave.

    OdgovoriIzbriši