utorak, 19. veljače 2013.

Analiza maslinarske sezone 2012. g.


Upravni odbor Udruge maslinara i uljara otoka Visa analizirao je proteklu maslinarsku sezonu, koja je bila izuzetno dobra i teško ponovljiva. Procjenjuje se da je ubrano cca 360 tona maslina, te dobiveno oko 54 tona maslinovog ulja.
Sukladno dogovoru Udruge i PZ Podšpilja, Jurica Fadić vršio je, na zahtjev viških maslinara, analizu maslinovog ulja. Napravljene su 123 analize ( 66 analiza slobodnih maslinovih kiselina i 57 analiza peroksida). Rezultati su izvanredni, sve analize, osim jedne na peroksid, pokazale su da se radi o ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Kako je berba išla kraju rezultati su pokazivali povećanje SMK i peroksida, što je i bilo za očekivati. Da je aparat kojeg je Udruga nabavila kvalitetan i da je Jurica Fadić stručno analizirao pokazuje i činjenica da se podudaraju rezultati analize mog ulja, koje je Fadić  uradio, sa onima koji su izvršeni u Zavodu za javno zdravstvo.
Srećko Roki, direktor PZ Podšpilja, upoznao je prisutne da se za ovu godinu planira restauracija separatora i centrifuga. Konstatirano je da je tehnološki postupak takav da uljara ne utječe na randman ulja, a jedino se mora paziti na miješanje mase, koja mora trajati 20 minuta. Za ovu sezonu, pokušati će se dobiti certifikat uljare kao ekološke.  Da bi uljara dobila ekološki certifikat, potrebno je razriješiti i problem odlaganja komine. Kako planovima gradova Komiže i Visa nije razriješeno zbrinjavanje komine i otpadnih voda, dogovoreno je da predstavnici Udruge i PZ o tome kontaktiraju predstavnike lokalne samouprave.

3 komentara:

  1. Zbrinjavanje komine? Pa to nebi trebalo biti suviše komplicirano > http://www.poslovni.hr/hrvatska/maslinova-komina-kao-organsko-gnojivo-za-uzgoj-novih-maslinika-65623

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Već sada se dobar dio komine koristi za prehranu životinja, ali treba i kominu i otpadne vode riješiti sistemski.

      Izbriši
  2. A evo i jedan prilog sa HTV-a na tu temu >
    http://www.youtube.com/watch?v=LaiZq9Mhq5M

    OdgovoriIzbriši