subota, 9. veljače 2013.

Bioraznolikost otoka Visa


Prenosim Vam e-mail poslan od gospodina Boška Budisavljevića:

"Jose Puppim de Oliveira (rođak nobelovca Mihajla Pupina) održao je prošle godine predavanje o bioraznolikosti studentima radionice „Nova Issa“ iz programa „Anatomija otoka“ koji provodi udruga „Lavurat za poja“.

Bioraznolikost je relativno nova grana znanosti koja se bavi očuvanjem prirodnih raznolikosti našeg planeta. Neki dan sam dobio poziv od profesora Puppima za sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji „Od ekološkog urbanog planiranja do bioraznoličkog upravljanja na Mediteranu – međunacionalna suradnja i prijenos znanja“ koja će se održati od 15-17 svibnja 2013 u Sarajevu.

Ne mogu reći da baš puno znam o toj temi, a i sam pojam bioraznolikosti je još uvijek dosta rastezljiv, rekao bih da se traži. Začudio sam se kad sam našao dokument „STRATEGIJA I AKCIJSKI PLAN ZAŠTITE BIOLOŠKE I KRAJOBRAZNE RAZNOLIKOSTI REPUBLIKE HRVATSKE“, koji je Hrvatski sabor donio još 2008. godine. Dokument je toliko opsežan, ima 86 stranica, da iskreno sumnjam u njegovu provedivost i efikasnost.
Ipak, bilo bi dobro da se i otok Vis uključi u napore da se sačuva i održava bioraznolikost našeg otoka koji pripada mediteranskom krugu. Prilažem poziv i dokumente o konferenciji, te molim da mi se jave višani koji bi mogli o toj temi govoriti ili dati podatke koje bi prezentirali na sarajevskoj konferenciji.
Prijedloge i mišljenja pošaljite na mail budisavljevic@anatomija-otoka.com pa ćemo organizirati jedan sastanak na kojem bi dogovorili sudjelovanje predstavnika otoka Visa na konferenciji u Sarajevu.

Boško Budisavljević"

2 komentara:

  1. Pozdrav, ako Vas zanima mogu predložit Dr,sc. Sandra Bogdanovića ,,komižanin radi na poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu.Botaničar i kompetentan za ovu temu.Surađuje i s UNDP-ijem.
    Valentina.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poštovana
      Vaš sam komentar e-mailom poslao Bošku, a bilo bi možda bolje da ih Vi direktno povežete.

      Izbriši