petak, 1. ožujka 2013.

Projekti proizišli iz radionice "Nova Issa"


Sinoć je u Visu, Udruga lavurat za poja predstavila završno izvješće sa prošlogodišnjeg seminara "Uvod u anatomiju otoka" i projekte proizišle iz studentskih radionica "Nova Issa". Kao rezultat projekata, Udruga lavurat za poja i udruga "Provislo" predlažu novu uređenu šetnicu koja bi vodila od Baterije do Stare Isse. Pokušale bi se oživiti i ulice koje vode paralelno sa rivom. 
Međutim, problem je što se to može vidjeti kad se dođe do Martvila i Stare Isse. Ništa ili gotovo ništa. Turisti ili građani Visa niti imaju što vidjeti, niti imaju pristupa. I to u situaciji kad imamo sreću da je voditelj arheološke zbirke Boris Čargo, koji pokušava sve to držati na okupu. Samo, jedan čovjek, ma kako on bio kvalitetan, nije dovoljan za ono što je u stvari Issa. Možda griješim, ali za sada je arheološka zbirka u Bateriji početak i kraj, kad je u pitanju Issa.
Ni udruge, ni grad ne mogu puno. Stara Issa je kulturno dobro Republike Hrvatske, ali se ona Issom bavi samo kampanjski.
Od prošlogodišnjeg i budućih seminara ne očekujem neku posebnu, brzo opipljivu, korist za otok Vis.
Ali, to ne znači da zagovaram da se digne ruka od projekta "Anatomije otoka". Što više, treba i dalje i još upornije nastaviti sa započetim. Bez Stare Isse nema na Visu kulturnog turizma, a to bi po mene trebao biti  temelj razvoja viškog turizma. 
Ja ovaj projekt shvaćam kao riznicom znanja, koje će pretežito završiti u škafetinu, a valjda će doći vrijeme kada će se projekti ostvariti.
Dotle, treba inzistirati da se svake godine napravi neki projekt, ma kako on mali bio, da bude podsjetnik da postoje i neki drugi projekti, pa da se oni koji izdrže sud vremena realiziraju.
Uskoro će se postaviti izložba studenski radova, prvo u Visu, a potom u Splitu, Zagrebu, Ljubljani i Tokyo-u. Više o svemu na: http://www.anatomija-otoka.com/ .

Nema komentara:

Objavi komentar