utorak, 19. siječnja 2016.

Europska mreža - oznaka "Culinary heritage"


Splitsko-dalmatinska županija ima bogatu kulinarsku baštinu i tradiciju koja predstavlja identitet kraja, a veliki broj autohtonih i tradicijskih jela dio su turističke ponude. Upravo stoga, u budućnosti, a posebice povodom ulaska Hrvatske u EU, važnost njegovanja i očuvanja kulinarske baštine, njeno uključivanje u ponudu, te samo promicanje, iznimno je veliko. 
Splitsko-dalmatinska županija preko članstva u europskoj regionalnoj mreži „Culinary Heritage Europe“ otvara novi oblik međunarodne suradnje s zemljama članicama EU-u,kojom se dobiva međunarodno priznata oznaka i jedinstven standard kvalitete, te otvara niz novih mogućnosti za prezentaciju autohtonih dalmatinskih jela na međunarodnom tržištu. 
Mreža „Culinary heritage Europe“ (www.culinary-heritage.com) okuplja regionalne članove diljem Europe. Glavni cilj je razvoj regija kroz oživljavanje kulinarske baštine, proizvodnju autohtonih tradicionalnih proizvoda i njihovo uvrštavanje u lokalnu ugostiteljsko-turističku ponudu, uvrštavanje tradicionalnih jela u ugostiteljsku ponudu s posebnim naglaskom na ponudu u seoskim domaćinstvima, te udružena prezentacija (logo, e-promocija/web , baza podataka, međunarodni sajmovi i dr.), što u konačnici rezultira povećanjem konkurentnosti i jačanjem prepoznatljivosti na međunarodnom tržištu.
Sukladno pravilima članstva, Splitsko-dalmatinska županija je nositelj članstva u mreži kao regionalna organizacija (regional organisation), a JU RERA SD koordinator provedbe aktivnosti mreže (network coordinator/manager).
Troškove članstva pokriva Splitsko-dalmatinska županija i JU RERA SD.
Više informacija imate na web stranici JU RERA.

Nema komentara:

Objavi komentar