subota, 13. veljače 2016.

ZAVNOH i Pariški mirovni sporazum, odnosno zašto Hasanbegović ne smije biti ministar kulture


Vladimir Nazor, predsjednik ZAVNOH-a

Dana 10.02.1947. godine, u Parizu, potpisan je mirovni sporazum, kojim je Italija vratila Istru, Cres, Lošinj, Zadar, Lastovo i Palagružu.
Time su saveznici osnažili odluku Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske u kojoj, između ostalog, piše:
"1. Proglašuju se ništetnim svi ugovori, paktovi i konvencije, koje su razne velikosrpske vlade sklopile s Italijom, s kojima su hrvatski krajevi Istra, Rijeka, Zadar, Lošinj, Cres, Lastovo i ostali kvarnerski otoci predani Italiji.
2. Proglašuju se ništetnim svi ugovori, paktovi i konvencije, sklopljeni između izdajnika hrvatskog naroda i talijanske vlade, kojima su dijelovi Gorskog Kotara, Hrvatskog Primorja, Dalmacije i dalmatinski otoci predani Italiji........."
A ministar kulture Hasanbegović nedavno kaže: " Antifašizam nije temelj ove države, već floskula...." Već je to dovoljno da odstupi, a kad se zna za njegovo svojevremeno veličanje ustaša onda je sve jasno. Tu HDZ-ovu i Mostovu sramotu od ministra ništa ne može oprati ni naknadna muljanja opravdati.
Antifašizam je civilizacijski doseg i ne smiju se dopustiti pokušaji revizije povijesti.
Dovoljno je pogledati što se događa u susjednoj Srbiji. Predsjednik države je četnički vojvoda, a sud je rehabilitirao, poserem se sucima na diplomu, ratnog zločinca Dražu Mihajlovića i spremaju se isto napraviti i za Milana Nedića.
Da glasno i jasno ponovim: Antifašizam je civilizacijski doseg i ne smiju se dopustiti pokušaji revizije povijesti.

Nema komentara:

Objavi komentar