srijeda, 6. srpnja 2016.

Lastovo - otok prekrasne ljepote i tišine II

glavna ulica Pjevor

LASTOVO - OTOK PREKRASNE TIŠINE i BAŠTINE GLAVNA ULICA

Nema štandova s lavandom, nema štandova s kineskim suvenirima, sa šeširima i drugom plažnom opremom, rent a car-a i rent a bikea (ali ima iznajmljivanja skutera i pasara na stranicama Turističke zajednice) , nema reklamiranja military tura, vinskih tura, brodskih tura. Ima samo ono što je najpotrebnije, poštu, banku, dućan, dva kafića, restoran, apoteku, turistički ured i terminal s biciklima. To je glavna ulica u Lastovu, Pjevor se zove. Podsjeća malo na one iz kaubojskih filmova, samo nema hotela i pripadajućih dama. Tu se sve događa, tu se svi vide, tu svi prolaze. Tiho i ugodno, domaći ljubazni i na svakoj usluzi. Terasa restorana s pogledom odozgo na pučinu prema Korčuli i Pelješcu. Idealno mjesto za neki intelektualni rad. Sjediš na terasi kafića, pijuckaš, pišeš i ispod oka gledaš ljude koji prolaze. Kroz nekoliko dana već poznaješ većinu i pozdravljaš se s njima. Za kupanje se spustiš dolje u Lučicu, dodir Sela s morem, a ostalo istražuješ javnim biciklom, autobusom, pješice ili jednim od tri taksija. Vlastiti auto je , na sreću, preskupo prevoziti s kopna do Lastova. 

Lučica

 Glavna ulica nije prije bila na tom mjestu. Išla je od crkve sv. Kuzme i Damjana do crkvice sv. Roka na početku Pjevora. Preuska da bi u ova nova vremena prolazio autobus, on zaobilazi Selo da bi otišao, u sezoni, do Skrivene luke i s druge strane , od Ublija do Pasadura. Ubli – Lastovo je 10 km, Ubli - Pasadur 3 km (jedini hotel na otoku „Solitudo“, koji je od privatizacije promijenio više „gospodara“), Lastovo – Skrivena luka 5 km. I to je sva „cestovna infrastruktura“ Lastova, otoka veličine pola Visa. 

crkva sv. Kuzme i Damjana

gradski bicikli

putokazi

Napomena : Kratko sam boravio na Lastovu i možda u mojim opisima i informacijama ima i pogrešaka, ali ono na što sam se najviše oslanjao je ugođaj, osobni osjećaj i moje preferencije. nastavlja se …
Boško Budisavljević

Nema komentara:

Objavi komentar