petak, 22. rujna 2017.

Aktivni otoci-rješenja za europsku održivost (Komiža)Tonino Picula, potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke, pokrenuo je međunarodni projekt izrade modela upravljanja vodom na europskim otocima. Projekt obuhvaća osam otoka: po dva iz Francuske, Grčke, Irske i iz Hrvatske: Vis i Lastovo. Koristeći iskustva otoka pokušati će se naći modeli upravljanja vodom.
Središnja konferencija odvijala se danas u Komiži, u hotelu Biševo. Od 22 do 25. rujna odvijati će se radionice na kojima sudjeluju predstavnici svih osam otoka.


Tonino Picula istaknuo je da je ovo projekt koji u prvi plan ističe otočane, koji umjesto da budu samo korisnici rješenja sa kopna postaju predvodnici. Iskustava sa osam otoka mogla bi postati primjer drugim otocima kako koristiti vodu.


Tonka Ivčević, gradonačelnica Grada Komiže i Ivo Radica, gradonačelnik Grada Visa, održali su pozdravne govore.Tajana Huzak, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i EU fondova upoznala je prisutne da je u tijeku postupak donošenja novog Zakona o otocima.


Na konferenciji sudjeluje Christian Pleijel, sa Kraljevskog instituta za tehnologiju iz Stockholma.


Europsku federaciju malih otoka predstavljao je Martin O'Mealoid.


Darko Jardas, direktor Regionalne energetske agencije Kvarner, upoznao je kako otoci Susak i Unije postaju energetski i vodno (deslanizatori) neovisni od kopna. Ana Marušić govorila je o europskim oznakama kvalitete.

Nema komentara:

Objavi komentar