subota, 23. rujna 2017.

Oznake kvalitete EU


U okviru konferencije koju je u Komiži organizirao Tonino Picula, održana je radionica: Europske oznake kvalitete - potencijali otočnih proizvoda. Radionicu je vodila Ana Marušić Lisac, direktorica certifikacijske kuće Biotechnicon. 
Proizvođači oznakom kvalitete štite ime koje se može koristiti isključivo na proizvode koji poštuju specifikaciju koju su sami sastavili da bi jamčili kvalitetu proizvoda.
Tri su oznake EU kvalitete: Zaštićena oznaka izvornosti, Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla i Zajamčeno tradicionalni specijalitet. Hrvatska ima 23 proizvoda koji su u raznoj fazi zaštite.
Zaštićena oznaka izvornosti odnosi se na poljoprivredne i prehrambene proizvode koje se proizvelo, preradilo i pripremilo na jasno određenom zemljopisnom području koristeći tehnologiju i znanje specifične tom istom području. Hrvatska na europskoj razini ima osam proizvoda koji su zaštićena tom oznakom: Istarski pršut, Ogulinski kiseli kupus, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Šoltansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Korčulansko maslinovo ulje i Krčko maslinovo ulje, 
Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla odnosi se na poljoprivredne i prehrambene proizvode koji su jasno i tijesno povezani s određenim zemljopisnim područjem u kojem se odvija najmanje jedna od faza u proizvodnji, preradi i pripremi proizvoda. Hrvatska ima na europskoj razini tom oznakom zaštićena sedam proizvoda: Dalmatinski pršut, Drniški pršut, Lički krumpir, Poljički soparnik, Baranjski kulen, Krčki pršut i Zagorski puran.
Zajamčeno tradicionalni specijalitet nije povezan sa zemljopisnim područjem, te ova oznaka naglašava tradicionalni karakter proizvoda bilo u njegovom sastavu ili načinu proizvodnje,


Nema komentara:

Objavi komentar