subota, 7. listopada 2017.

Svjetski dan dostojanstvenog rada


Danas je Svjetski dan dostojanstvenog rada. 
Člankom 55. Ustava Republike Hrvatske propisano je: "Svatko ima pravo na rad i slobodu rada.", a člankom 56. propisano je: "Svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojanstveni život."
Dostojanstveni rad se temelji na uvjerenju da je za društveni razvoj potrebno  ostvarivati sve četiri komponente: zaposlenje, pravo, zaštitu i dijalog.
Nisam za ništa ovaj post popratio fotografijom oblaka, jer su se nad radom nadvili crni oblaci. O radničkoj nesigurnosti piše  Noam Chomsky, u knjizi Rekvijem za američki san, stranica br.40,: ¨Politika razvija sve veću nesigurnost. Alan Greenspan je, u svjedočenju pred Kongresom, objasnio da se njegov ekonomski uspjeh temelji na onome što je on nazvao "povećanjem radničke nesigurnosti". Dok se god radnici osjećaju nesigurno, biti će i dalje pod kontrolom. Neće tražiti bolje plaće niti bolje uvjete rada, niti mogućnosti slobodnog povezivanja- odnosno organiziranje u sindikate. Ako držite radnike nesigurnim, oni neće tražiti od vas previše. Jednostavno će biti zadovoljni -neće prigovarati čak ni zbog očajnih poslova, neće tražiti pristojne plaće niti pristojne uvjete rada, neće tražiti nikakve povlastice- i po toj teoriji to se smatra zdravom ekonomijom."
Kako se hrvatski radnici drže nesigurnim i tako kontroliraju? Radom na određeno vrijeme! Posljednjih godina  više  od 90% svih ugovora o radu sklapa se na određeno vrijeme. Bujaju takozvani nestandardni načini zapošljavanja, jer sezonci, honorarci odnosno svi prekarni radnici moraju biti pokorni da ne bi bili brzo i jeftino otpušteni. Crni su se oblaci nadvili nad dostojanstvom rada.

Nema komentara:

Objavi komentar