utorak, 24. siječnja 2023.

Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama (neki početni pojmovi)


 Vlada Republike usvojila je Nacrt prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. U raspravi o istom često se miješaju pojmovi bitni za razumijevanje, pa ću ih u par postova pokušati razjasniti. Danas ću o temeljnim pojmovima, koji se moraju znati prije nego se počne čitati zakon.
Dobra od posebnog interesa Republike Hrvatske
 Sukladno članku 52. Ustava Republike Hrvatske more, morska obala i otoci, vode, zračni prostor, rudno blago i druga prirodna bogatstva, ali i zemljište, šume, biljni i životinjski svijet, drugi dijelovi prirode, nekretnine i stvari od osobitog kulturnoga, povijesnoga, gospodarskog i ekološkog značenja, za koje je zakonom određeno da su od interesa za Republiku Hrvatsku, imaju njezinu osobitu zaštitu.
Dobra od posebnog interesa su širi pojam dobra i sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima mogu biti opća dobra, javna dobra u općoj uporabi, javna dobra u javnoj uporabi i ostale stvari određene zakonom da su dobra od posebnog interesa.
Opća dobra
Opća su dobra oni dijelovi prirode koji nisu sposobni biti objektom prava vlasništva i drugih stvarnih prava i po svojim osobinama ne mogu biti u vlasti niti jedne fizičke ili pravne osobe pojedinačno, nego su na uporabi svih, kao što su to atmosferski zrak, voda u rijekama, jezerima i moru, te morska obala. Također, opća su dobra ona koja su takvim određena posebnim propisom npr. javne ceste i pomorsko dobro su opće dobro. Iako su izvan prometa o njima vodi brigu, upravlja i za njih odgovara Republika Hrvatska, ako zakonom nije drukčije određeno. 
Javna dobra u općoj uporabi
Javna dobra u općoj uporabi su u vlasništvu Republike Hrvatske, koja su namijenjene za uporabu svih, koji se s njima služe na način koji je radi ostvarenja te namjene odredilo tijelo ili ustanova kojoj su dane na upravljanje, odnosno tijelo nadležno za određivanje namjene, koje njima neposredno upravlja. Ako nije što posebno propisano zakonom, na javna dobra u općoj uporabi na odgovarajući se način primjenjuju pravila koja vrijede za opća dobra.
Javna dobra u javnoj uporabi
Javna dobra u javnoj uporabi su stvari u vlasništvu Republike Hrvatske koje su namijenjene neposrednom izvršavanju prava i dužnosti Republike Hrvatske, njezinih tijela i ustanova.
Posebnim zakonom određena dobra od interesa za RH
Postoji više takvih dobra, koja nisu opća dobra, kao što su šume, poljoprivredna zemljišta, kulturna dobra...

Nema komentara:

Objavi komentar