četvrtak, 5. listopada 2023.

Issa-značajni nalazi!




 Arheološka ekipa, pod vodstvom Borisa Čarge, otkrila je na području stare Isse novu ulicu i dvije prostorije. Nalaz potječe iz vremena Starog Rima, a ispod se nalaze slojevi iz vremena kad su Issu osnovali Grci. Na temelju nađenih predmeta, pretpostavlja se da je jedna prostorija taverna, gdje se mogla kupiti hrana, a i nešto pojesti ili popiti. Za susjednu prostoriju se, s velikom sigurnošću, može reći da se radilo o prodavaonici. Najgornji zid su po svemu sudeći gradili Grci, a poslije je nadograđivan.




U planu je da se na tom području napravi arheološki park. Sve bi se trebalo natkriti, a onda bi se odgovarajućim mostićima moglo gledati iskope, pa bi se tako mogao vidjeti i mozaik s dupinom, a koji je sada zaštićen folijom, pijeskom i šoderom. Moglo bi se i stati na popločanu ulicu, da se osjeti neposredna veza s iskopinama. Kad se to uredi, to bi trebalo donositi prihod najmlađem muzeju u Hrvatskoj: Zavičajni muzej Grada Visa.



Arheološka ekipa obavila je veliki posao. Trebalo je iskopati tone zemlje i kamena, a onda obaviti pipavi posao metlicama i štapićima, kako se iskopi i predmeti ne bi oštetili.





Nema komentara:

Objavi komentar