ponedjeljak, 20. rujna 2010.

Viški vinogradi i Europska unija


Večeras je održan u Gradu Visu javni sastanak u vezi statusa viških vinograda po ulasku u Europsku uniju. Sastanak su pred samo desetak ljudi vodili gradonačelnik Ivo Radica, predsjednik Gradskog vijeća Marin Zubčić, Jurica Fadić iz Hrvatskog zavoda za poljoprivednu savjetodavnu službu i Velimir Mratinić ispred Hrvatske poljoprivredne komore.
Zaključak je za viške vinare, a rekao bi i za Vis, katastrofalan. U Evropskoj Uniji je od 1999. godine zabrana sadnje novih vinograda do 2016 godine, a najvjerojatnije biti će i produžena. Zabrana znaći da se mogu saditi samo vinogradi za svoje potrebe, a da se grožđe i vino iz takvih vinograda ne mogu legalno prodavati niti dobivati poticaji. Stoviše, Europska unija osigurala je pola milijarde eura za prenamjenu vinograda u druge kulture.
Svi hrvatski vinogradari (kao i svi ostali poljoprivrednici) moraju se upisati u ARKORD (avio-digitalnu kartu poljoprivrednih nasada) kako bi po ulasku u Europsku uniju ostvarili pravo na poticaje (malo sam pojednostavio o ARKORD-u jer sam o tome već pisao). Temeljem upisa u ARKORD svako dobija svoju kvotu vinograda, koja se temelji na nasadima vinograda kojeg imamo na 31.12.2010. Tu kvotu možemo i prodati ili kasnije obnoviti vinograd u istoj površini. Postoji mogućnost da će se u kvotu moći upisati i vinogradi posađeni i 2011. godine, ali to nije sigurno.
Ali je sigurno da se za 2011. godinu neće davati poticaji za nove nasade, ali ne radi Europske unije nego radi krize u koju nas je dovela sadašnja vlast. U proračunu se, radi nesposobnosti, u 2011. godini neće osigurati sredstva za podizanje vinograda. Čak je i gradovima i općinama zabranjeno da svojim sredstvima potiće sadnju vinograda.
Ostalo je neizvjesno da li će se u kvotu moći unijeti zemljište pripremljeno za nove nasade, a to će ovisiti o sposobnosti naših pregovarača.
U Europskoj uniji za vinograde moći će se dobivati poticaji i to po površini obrađene površine.
U svakom slučaju za viške vinogradare ništa dobro, a sada je na Visu, kako kaže Jurica Fadić, pod vinogradima samo 8% površne od nekadašnje.
Mišljenja sam da je jedina šansa za viške vinogradare da se naši pregovarači izbore za povoljniji status otoka, radi otežanih uvjeta života. To je za Europsku uniju, koja razumije specifični status otoka i za koju otočni vinogradi zbog svoje male površine nisu zanimljivi, jedini argumenat za drugačije postupanje nego na drugim područjima. Zato sam na sastanku i predložio da gradonačelnik hitno kontaktira ostale otočne gradonačelnike i da zajednički zatraže od naših pregovarača da zastupaju izuzeće od kvota za otočne vinograde. Šanse nisu nekakve, ali vrijedi pokušati.

Nema komentara:

Objavi komentar